27.8 C
Tuzla
25.05.2022.

Predstavom „U ime oca“ počinje obilježavanjem 73 godine postojanja Narodnog pozorišta Tuzla

Tuzla je grad u Bosni i Hercegovini sa najstarijom pozorišnom tradicijom od preko 120 godina. Narodno pozorište Tuzla je jedno od najstarijih pozorišta u državi, a sutra će proslaviti 73 godine postojanja i djelovanja.

Sutra slavimo 73 godine, veliki jubilej koji pokazuje kolika je ova kuća velika institucija u našoj zemlji i naša velika odgovornost nas kojih imamo priliku i privlegiju da radimo na ovoj sceni i da radimo sa dragom publikom“, kazao je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Iako je rođendan Narodnog pozorišta Tuzla zvanično sutra, program obilježavanja godišnjice osnivanja počinje večeras predstavom „ U ime oca“ a riječ je o kooprodukcijskoj predstavi koja je rađena zajedno sa austrijskom pozorišnom grupom „Alfa Group“ iz Graca.

“O predstavi se dosta zna jedna specifična i predstava koja ima aktivisitčki pregovor o jednoj zanimljivoj temi i temi o kojoj se jako malo govori a to je položaj djece koja su rođena kao poljedica ratnog zločina i rata uopšte.”, dodaje Ćatibušić.

U predstavi pored ostalih glumaca i plesača igra i Ajna Jusić, čija je lična priča poslužila kao podloga za stvaranje ovog pozorišnog komada. Pored toga, Ajna Jusić je i predsjednica Udruženja „Zaboravljena djeca rata“ koja okuplja djecu rođenu kao posljedica rata i ratnog silovanja, a jedna od osnovih misija Udruženja jeste borba za identitetom i postojanjem. Kada je riječ o reakcijama na predstavu, Jusić ističe da umjetnost poput pozorišne predstavlja jasan kanal za kazivanje istine i izgradnje mostova.

Pa što se tiče reakcija publike, uvijek je tu puno suza trudimo da se kroz predstavu i damo ljudima priliku da na zdrav i objektivan način isprate ono što se tiče na sceni stabilno jako, iza scene ponekad rasuto i bolja i svaka suza je za mene važna“, ističe Ajna Jusić, predsjednica Udruženja „Zaboravljanje djeca rata“.

Režiser Darerel Toulon ističe da je rad na predstavi bio zahtjevan ali da je od samog početka htio publici kroz umjetnost pružiti pravu istinu i da je zbog toga u samu glumačku postavu uključio i stvarne likove koji kroz scene pričaju svoje priče.

Najveći izazov u radu ovoj predstavi jeste doći do njih i do stvarnih priča kako bi se predstava bazirala na stvarnim činjenicama nego kako bi se na najbolji mogući iz poštovanja prema svima“, rekao je Darrel Toulon, režiser predstave „U ime oca“.

Predstava će biti izvedena večeras sa početkom u 19 sati i 30 minuta, a drugog dana obilježavanja 73 godine postojanja, na sceni Narodnog pozorišta Tuzla bit će izvedena predstava „Kreketanje“ koja je obilježila prethodnu godinu u Narodnom pozorištu i koja je osvojila veliki broj nagrada na regionalnim festivalima. Ulaz na obje predstave je besplatan i predstavlja svojevrsan poklon pozorišta vjernoj publici.

POSLJEDNJE DODANO