Pregovori o granskim kolektivnim ugovorima od sutra

Pregovori o granskim kolektivnim ugovorima od sutra

Objavio: -

Opći kolektivni ugovor, koji je potpisan u februaru ove godine trebao bi stupiti na snagu ovog mjeseca čime su se stekli uvjeti za usklađivanje granskih kolektivnih ugovora, a pregovori otpočinju već 10. juna – izjavio je  Zlatko Hurtić, vanjski ekspert za podršku Vladi FBiH u pripremama pregovora za usklađivanje granskih kolektivnih ugovora.

Po njegovim riječima, tog dana predmet usklađivanja bit će granski kolektivni ugovori za područja djelatnosti državnih službenika i namještenika i zdravstva.

Do kraja juna, kako je dodao, planira se ući u pregovore, zajedno s Udruženjem poslodavaca FBiH po ostalim granskim kolektivnim ugovorima za koje su nadležne Vlada FBiH i kantoni kao npr. za sektor rudarstva, energetike, telekomunikacija, poštanskih usluga, željeznica itd…

– Pregovori će se voditi na federalnom i kantonalnom nivou. S druge strane Udruženje poslodavaca FBiH planira ući u pregovore za usklađivanje granskih kolektivnih ugovora u onim područjima djelatnosti gdje dominira privatni sektor. Dakle, možemo reći da je proces usklađivanja granskih kolektivnih ugovora nakon nešto više od mjesec dana priprema otpočeo – naveo je Hurtić.

Kada je riječ o pregovorima za područja djelatnosti državnih službenika i namještenika, kako je dodao, izvršene su potrebne pripreme koje uključuju i imenovanje pregovaračkih timova i definiranje pregovaračke pozicije.

S obzirom na to da se radi o podijeljenoj nadležnosti Vlade FBiH i kantona, federalni pregovarački tim osim predstavnika nekoliko federalnih ministarstava činit će i ovlašteni predstavnici kantona. S druge strane, kazao je Hurtić, reprezentativni sindikat izvršio je pripreme sa svoje strane.

Pregovori u vezi  s javnim kompanijama i privrednim društvima u kojima je Vlada FBiH većinski vlasnik, osnivač ili suosnivač će se voditi uz učešće ili od Udruženja poslodavaca FBiH, ovisno o tome da li je Vlada FBiH većinski ili manjinski vlasnik.

Hurtić je naglasio i da su pripremne konsultacije s Udruženjem poslodavaca FBiH također okončane i obje strane su spremne ući zajednički u pregovore gdje god je to neophodno.

Rekao je da nije ovlašten komentirati pregovaračku poziciju Vlade, s obzirom na to da pregovori tek trebaju otpočeti.

– Međutim, jasno je da će biti neophodno osigurati da implementacija granskog kolektivnog ugovora mora biti realna, tj. zasnovana na finansijskim mogućnostima Vlade FBiH i kantona. Svjedoci smo da su postojeći granski kolektivni ugovori prouzrokovali ogromne štete, s obzirom na to da je nivo izvršnih presuda po tužbama, ne samo administracije nego uposlenika u obrazovanju, zdravstvu, sudstvu, unutrašnjim poslovima i drugo prešao milijardu KM, što je nepodnošljiv teret za našu ekonomiju. Cijenu nerealno visokih prava koja su utvrđena ovim granskim ugovorima plaćaju penzioneri čije penzije su niske i neredovne, radnici u privredi koji uglavnom žive na minimalcima i socijalno ugrožene kategorije – dodao je.

Kako je kazao, ova tzv. “društvena nepravda” se mora ispraviti tako da privilegovani slojevi društva moraju podniijeti teret reformi i omogućiti pravedniju raspodjelu u društvu.

Pojasnio je da se u granskim kolektivnim ugovorima iz oblasti zdravstva i obrazovanja, čije je područje djelatnosti uglavnom nadležnost kantona, Vlada FBiH, tj. njena nadležna ministarstva pojavljuju u ulozi koordinatora.

Po njegovim riječima ovlašteni predstavnici kantona su okosnica pregovora, s obzirom  na to da kantoni finansiraju te djelatnosti.

– Tu se pojavljuju problemi jer kantoni imaju različite finansijske mogućnosti tako da će se prava morati utvrditi u rasponima kako bi se osigurali potpisi većeg broja kantona, dodao je Hurtić navodeći da će Vlada FBiH biti potpisnik samo za one javne ustanove gdje je osnivač ili suosnivač.

Za razliku od zdravstva, u sektoru obrazovanja nedovoljan broj kantona izrazio je želju da učestvuje u pregovorima koje bi koordinirala Vlada FBiH, tj. njeno nadležno ministarstvo. Najveći broj kantonalnih vlada smatra da je ovo područje djelatnosti isključivo njihova ustavna nadležnost te s tim u vezi planiraju voditi pregovore u okviru kantona bez učešća Vlade FBiH. Ovih dana vode se dodatne konsultacije da bi se osiguralo učešće kantona u zajedničkim pregovorima na nivou FBiH, međutim, nije izvjesno da li će veći broj kantona pristati na to – kazao je Hurtić.

Izvor: RTV Slon / Fena