Preko Instituta Bayer, korona virus “ušao” u tuzlanski UKC

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Klaster Centra za srce direktno je vezan za UKC TUzla jer veliki broj zaposlenika iz Kliničkog centra ima rodbinske, porodične, uže ili šire veze. Jedan od 30 slučajeva u TK je i slučaj doktorice Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla koja je pozitivna na korona virus.

“Njen muž je pozitivan koji radi u nekadašnjem Centru za srce, samo što je podatak da ona od 22. nije na poslu. Sada higijensko-epidemiološke službe trebaju da izvrše anketiranje i da procijenimo šta ćemo i kako dalje. Mi ćemo najkasnije u toku sutrašnjeg dana donijeti odluku u saradnji sa Ministarstvom zdravlja. Nije lako isključiti velik broj ljudi iz procesa rada ali i ta mjera je očekivana.”, rekao je prof. Vahid Jusufović, v.d. direktor UKC-a Tuzla.

Žila kucavica, zdravstveni sistem u vrijeme pandemije korona virusa je pogođen, ali 510 doktora i 1120 medicinskih sestra koji znaju i koji imaju iskustvo rada u kriznim situacijama, mogu odgovoriti i na najgori mogući scenario, tvrdi Jusufović.

“Povećat ćemo broj testiranja, ponavljat ćemo testiranja i provodit ćemo sve one mjere koje su predviđšene u ovoj situaciji. Mjesta za oprez ima, trebamo biti jako ozbiljnom, ovo nije obična gripica koja će doći proći. Mjesta za paniku nema.”, dodao je prof. Jusufović.

Centar za srce i Srednja Špionica dva su klastera u TK. Shodno situaciji i broj testova će se povećavati. UKC Tuzla je prije nekoliko dana dobio 4.000 novih testova.

“Stalno čujemo apele, testiranje, testiranje i testiranje, i ja se slažem s tim. Ali recite mi kako ćemo testirati 450 hiljada stanovnika. Kolega prof. Tihić ne ide kući, već danima živi i radi u Kliničkom centru i kontroliše čitav taj proces i za kanton i za kantone oko nas.”, istakao je.

U Kliničkom centru ima 60 respiratora, prije mjesec su naručeni novi, ali problem je rok isporuke, dodao je Jusufović. Stoga se trebamo uzdati u domaću proizvodnju jer su certificirane kompanije u Evropi zabranile izvoz lijekova i medicinske opreme. Zdravstvo treba zaštititi mišljenja je Jusufović, a danas je stigao i prvi kontingent opreme za UKC Tuzla, vodonepropusna i gasnepropusna odijela, maske i viziri. Jusufović se zahvalio na mnogim donacijama društveno odgovornih kompanija koje su od vlastitih sredstava kupile i donirale opremu, ali i studentima koji su izradili vizire za zdravstvene radnike.