-2 C
Tuzla
29.11.2022.

Prekoračenje propisane cijene peleta bit će najoštrije sankcionisano

Federalni tržišni inspektorat će od sutra  vršiti usmjerene pojačane inspekcijske nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH, a u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet.

Naime, spomenutom odlukom Vlade FBiH donesenoj na posljednjoj sjednici, propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima. Ta odluka stupa na snagu u subotu, 12. novembra ove godine, a za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije, temeljem Zakona o kontroli cijena.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je da su tom odlukom Vlade FBiH inspekcijski organi dobili alat kojim će se zaustaviti prekomjerno i neopravdano povećanje cijena peleta u FBiH, te smanjiti posljedice energetske krize na ekonomski status građana.

– Federalna uprava za inspekcijske poslove će kroz pojačano prisustvo federalnih tržišnih inspektora na terenu kontrolisati sve proizvođače i prometnike peleta u FBiH kako bi se osiguralo striktno poštivanje propisane cijene, a s ciljem zaštite potrošača i osiguranja stabilnosti tržišta – dodao je Ajdinović.

Kazne za nepoštivanje propisanih mjera neposredne kontrole cijena utvrđene su Zakonom o kontroli cijena.

– Pozivamo sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmetom sankcionisanja. Molimo građane da prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji prijave putem: kontakt forme „Prijavi nepravilnost“ na web stranici FUZIP https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/ ; telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata); e-maila [email protected], te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo – saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

 

POSLJEDNJE DODANO