Premijer Novalić primio ambasadore Gutić Bjelica i Bencun

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, novoimenovane ambasadore naše zemlje u Republici Mađarskoj Biljanu Gutić Bjelica i Stalnoj misiji BiH pri Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i Kancelariji UN-a Sinišu Bencuna. Ovi bh. diplomati završavaju pripreme za stupanje na ove dužnosti u Budimpešti i Beču i u tom sklopu imaju susrete s dužnosnicima u Bosni i Hercegovini.

Poželivši uspješan mandat novoimenovanim ambasadorima, uz uvjerenje da će interese Bosne i Hercegovine zastupati na najbolji mogući način, federalni premijer Fadil Novalić je istakao dobru saradnju naše zemlje s prijateljskom Mađarskom, te Misijom OSCE-a i Kancelarijom UN-a.

Novalić je iznio i viđenje o mogućim oblicima ekonomske saradnje s Republikom Mađarskom i povećanja plasmana roba i usluga iz naše zemlje. Istaknuta je važnost uspostavljene stalne avionske linije Budimpešta – Sarajevo koja doprinosi jačanju veza dvije države.

Prema riječima ambasadorice Gutić Bjelica, Mađarska je veoma naklonjena BiH i daje punu podršku reformama i evropskim integracijama.

Federalni premijer je naglasio posebno značajnu saradnju koju naša zemlja ima s Misijom OSCE-a i Kancelarijom UN-a na njenom putu ka političkom i ekonomskoj razvoju i evroatlanskim integracijama.

Ambasador Bencun je rekao da će učiniti sve na daljnoj afirmaciji naše zemlje u OSCE-u i Kancelariji UN-a.