Premijer TK i komandir EUFOR-a razgovarali o stanju sigurnosti na području TK

Premijer TK i komandir EUFOR-a razgovarali o stanju sigurnosti na području TK

Autor: -

Premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić i komandir EUFOR-a major general, Anton Waldner razgovarali su danas u Tuzli o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona.

Pored stanja sigurnosti razgovaralo se i o drugim pitanjima, poput stanja u  oblasti privrede, političkim pitanjima.

-Iskoristili smo priliku da komandanta EUFOR-a upoznamo ukratko sa stanjem sigurnosti na području našeg kantona, izjavio je nakon sastanka kantonalni premijer, Bego Gutić.

Prema pokazateljima koje je kantonalnoj vladi dostavilo resorno ministarstvo, ocijenjeno je da je trenutno stanje opće sigurnosti zadovoljavajuće.

Stanje sigurnosti  je relativna kategorija i što je vrlo lako podložno promjenama, navodi Gutić.

Razgovarano je o privrednom razvoju  na području Tuzlanskog kantona.

-Iskoristili smo priliku da upoznamo komandanta sa određenim privrednim pokazateljima,  koji su zabilježeni na području TK u protekle 3 godine, kazao je Gutić.

Bilo je riječi i o političkim pitanjima i prilikama u BiH. Zaključeno je da je BiH potrebna brza konekcija sa EU.

Gutić je naveo da je  Vlada  TK kantona  jedna je od prvih vlada koja je odgovorila na upitnik Evropske komisije, sve svoje obaveze blagovremeno je završila.

-Na taj način smo pokazali opredjeljenje ove kantonalne vlade prema EU integracijama i NATO integracijama, potcrtao je Gutić.

Komandir EUFOR-a, čije je sjedište trenutno u Sarajevu, naveo je da obično razgovara sa sigurnosnim partnerima  i političarima na državnom nivou, ali ga posebno interesira šta se događa na lokalnom i kantonalnom nivou.

-Stekao sam dobar dojam, kako sve ovdje funkcionira, kazaoje, dodavši da je važno imati konekciju sa kantonalnim i lokalnim nivoom.

Na području TK zastupljen je jedan tim EUFOR-a za vezu i promatranje, a njegova uloga je praćenje stanja i puls stanovništva.

Waldner je dodao da mu je taj tim potvrdio istu sliku stanja , kakvu je čuo i danas od kantonalnog premijera.