Premijera komedije “Gospođa ministarka” 5. marta na sceni BKC-a Živinice

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Ovih dana intenzivno traju probe za komediju “Gospođa ministarka”, Branislava Nušića, u produkciji Gradskog pozorišta Živinice, a u režiji doajena glumišta Murata Hasanagića.

Predstava će biti odigrana 5. marta, s početkom u 19:30 minuta na velikoj sceni BKC-a Živinice, a igraju: Remira Osmanović- ŽIVKA, Elmir Krivalić-ČEDA UROŠEVIĆ, Ajša Bedić-DARA, Murat Hasanagić/Suad Avdagić-PERA, Marinko Mišić-UJKA VASA, Emir Ibrahimović- DR. NINKOVIĆ, Armina Ramić/Irma Ćatović- ANKA, Ermin Smajić-RISTA TODOROVIĆ, Adi Glavinić/Selver Sarajlić-RAKA, Amila Avdagić- SAVKA, Marcela Tadić/Dalila Sinanović-NATA.

Asistent režije: Emir Ibrahimović.

Scenografija i kostimografija: Suad Avdagić.

Scensko svjetlo i ton: Adi Glavinić.

Tehnička ekipa: Šekib Nukić, Samir Mustafić, Mirsad Šehić

Jedan od osnovnih motiva u ovoj komediji je protekcija po porodičnoj liniji, koja je i danas prisutna u društvenom i političkom životu. Nakon što Živkin muž postane ministar, njoj se javljaju poznati i nepoznati, bliski i daleki članovi porodice kako bi pokušali da ostvare neku korist. Uz članove porodice, razne privilegije očekuju i osobe koje su Živki do tada bile potpuno nepoznate. Na primjer, administrativni pisar očekuje hvalospjeve i unapređenje na poslu samo zato što je on prvi javio gospođi ministarki da joj je muž imenovan ministrom.

Branislav Nušić je u Gospođi ministarki bez mnogo podsmjeha prikazao površnost ondašnjeg srednjeg i višeg sloja društva te primitivnost i neukus sitnog građanstva. Ono što sve njegove komedije čini jako zanimljivima, pa tako i Gospođu ministarku, jesu likovi koje je uvek pažljivo birao i za koje je inspiraciju pronalazio u svojoj okolini.

Zaplet u Gospođi ministarki zasnovan je na sukobu između pomahnitale Živke i njenog zeta Čede, činovnika koji odjednom postaje nedovoljno dobar za ministrovu kćerku. Ministarka Živka u svojoj raspamećenosti i nastojanjima da se što prije riješi zeta čini razne ludosti i na kraju ruši svog muža sa ministarskog položaja, a time ruši i svoj san da postane otmjena i ugledna ministarka.

Cijena ulaznice je 5 KM, a broj je ograničen.