6.7 C
Tuzla
08.12.2022.

Preminuo prof. dr. Šefik Mulabegović, jedan od osnivača Ekonomskog fakulteta u Tuzli

Univerzitetski profesor Šefik Mulabegović, koji je više od 40 godina posvetio obrazovanju i naučno-istraživačkom radu, preminuo je jučer u 87. godini. Bio je jedan od osnivača Ekonomskog fakulteta u Tuzli.

Nakon osnivanja Univerziteta u Tuzli 1976. godine, izabran je za prvog predsjednika Savjeta Univerziteta, a 1978. godine za prorektora Univerziteta za nastavu i studentska pitanja.

Godine 1987. izabran je u zvanje redovnog profesora na predmetu Statistika. Od 1994. godine ponovo je izabran u zvanje prorektora na Univerzitetu u Tuzli, te je zaslužan za pokretanje „Ljetnog Univerziteta u Tuzli“, koji se tradicionalno održava svake godine.

U 2000. godini vršio je dužnost Rektora Univerziteta. Za vrijeme svoje dugogodišnje akademske karijere, bio je učesnik na mnogim razvojnim projektima u saradnji sa Ekonomskim institutom u Tuzli, te je objavio mnogo različitih publikacija.

Smrt profesora Mulabegovića predstavlja veliki gubitak za cjelokupnu akademsku zajednicu, a pogotovo za Ekonomski fakultet, koji ostaje trajni zalog profesora Mulabegovića za budućnost.

S tugom, ali i velikim pijetetom, sjećat će ga se generacije studenata koje je izveo, kao i sve njegove kolege i prijatelji. Iskrene riječi i misli sućuti upućujemo članovima njegove porodice, navedeno je na web stranici Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

POSLJEDNJE DODANO