-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Preminuo Rajko Dujmić

Rajko Dujmić preminuo je nakon što je prošle sedmice teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći.

Hrvatski skladatelj i nekadašnji vođa benda Novi fosili zadobio je za život opasne povrede kada je kod Ravne Gore izgubio nadzor nad vozilom i sletio u provaliju te je smješten u jedinicu intenzivnog liječenja riječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC), prenosi HRT.

Rajko je rođen 7. avgusta 1954. godine. U Zagrebu je završio srednju muzičku školu, smjer violina, a onda je apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Umjesto da postane učitelj muzičkog odgoja, posvetio se glazbi i postao jedan od najplodnijih skladatelja zabavne glazbe u povijesti hrvatske diskografije.

Počeo je svirati klavijature u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića i Crno bijeli, pa zatim Klan i Zlatni akordi. Ipak, ključni trenutak u njegovoj karijeri je dolazak u Nove fosile, koji prve diskografske uspjehe bilježe 1976. Iste godine pozvani su na Splitski festival, na kojemu su nastupili s pjesmom “Diridonda”, koja postaje hit u cijeloj Jugoslaviji. Time praktično počinje skladateljska karijera Rajka Dujmića, koji se ubrzo iskazuje kao vrstan skladatelj, a Novi fosili počinju ubirati nagrade i priznanja na gotovo svim festivalima. Nisu samo bili najpopularniji bend u Jugoslaviji, nego i u zemljama bivšeg Istočnog bloka.

Vezane vijesti

TUZLA