Preminuo slavni srpski redatelj Dušan Makavejev, utemeljitelj ‘crnog vala’

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Slavni redatelj i jedan od utemeljitelja tzv. “crnog vala” Dušan Makavejev preminuo je u petak u Beogradu u 87. godini života, javili su beogradski mediji, pozivajući se na izvore bliske obitelji.

Jedan je od utemeljitelja filmskog crnog vala i potpisnik filmova kojima je “kritizirao trulo komunističko i kapitalističko društvo“: “Parada“ (1962.), “Čovek nije tica“, “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967.), “Nevinost bez zaštite“ (1968.), “Nedostaje mi Sonja Heni“ (1972.), “Sweet Movie“ (1973.), „Gorila se kupa u podne“ (1993.) i drugih.

Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a bio je veliki pristaša i poznavatelj djela psihologa Wilhelma Reicha čije je učenje često ubacivao u svoje filmove.

Tako se film “Misterije organizma“ (1971.) smatra posvetom Dušana Makavejeva upravo Reichu, kao jednom od nikad dovoljno priznatih revolucionara-psihologa, navodi Hina.

Dušan Makavejev bio je urednik više listova – Studenta, Književnih novina i lista Danas – a pisao je za mnoge novine i časopise.

Bio je aktivan sudionik studentskih prosvjeda 1968.

Makavejev je dobitnik mnoštva domaćih i svjetskih priznanja, među ostalim dobio je Srebrnog medvjeda u Berlinu i Srebrnu arenu u Puli, a nagrađen je s još nekoliko međunarodnih nagrada te Oktobarskom nagradom Beograda.

Godine 2018. promoviran je u počasnog doktora na Rektoratu umjetnosti u Beogradu, prenosi Fena.