17.8 C
Tuzla
25.09.2022.

Preminuo umjetnik Nesim Tahirović – Tuzlak svjetskoga glasa

U Tuzli je u 79-oj godini života preminuo Nesim Tahirović, Tuzlak u svijetu poznat kao vrhunski umjetnik.  Posljednjih godina vodio je bitku s opakom bolešću. Iza njega je 45 godina umjetničkog rada u kojim je imao 60 samostalnih i više od 100 zajedničkih izložbama u renomiranim galerijama u BiH i inostranstvu.

Umjetnička djela Nesima Tahirovića od različitih materijala prenose gledatelja u čudesni svijet koji je nekada uznemiravajući, nekada duhovit, no uvijek mističan i navodi na razmišljanje. Njegova djela prelaze mnoge granice: kiparstva i slikarstva, prirode i industrijalizacije, dekoracije i kontemplacije, ali i estetskih tradicija kršćana i muslimana. Tahirovićeva djela ushićuju svojom grafičkom jednostavnošću i prkose svojom konceptualnom složenošću, samo je jedan od opisa njegovih djela.

Nesim Tahirović rođen je 23. oktobra 1941.godine u Tuzli. Slikarstvo studirao kod Prof. Koste Hakmana u Beogradu. Uz slikarstvo bavi se primijenjenom umjetnošću i scenografijom. Tokom četrdesetpetogodišnjeg umjetničkog rada izlagao je na šezdesetak samostalnih i više od stotinu zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je i više nagrada za slikarstvo i scenografiju. Radovi mu se nalaze u muzejima, galerijama i brojnim privatnim zbirkama, najčešće u inostranstvu. Živio je i radio u Italiji, Poljskoj i Njemačkoj. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). Živio je i radio kao slobodni umjetnik u Tuzli.

POSLJEDNJE DODANO