Preporod, Napredak i SGV u Tuzli organizirali obilježavanje Dana nezavisnosti

Preporod, Napredak i SGV u Tuzli organizirali obilježavanje Dana nezavisnosti

Objavio: -

Međunarodna galerija portreta Tuzla bila je domaćin svečanosti i izložbe ”Obnova i priznanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine i koncerta sevdalinki u izvedbi ansambla ”Balsika”, kulturnih društava koja egzistiraju na području Tuzle. Cilj je bio, još jednom podstaći na značaj i važnost jednog od najvažnijih datuma u istoriji naše zemlje, 1. marta.

Ovo je prvi puta da se u Gradu Tuzli i Bosni i Hercegovini Dan nezavisnosti obilježava na ovakav način sa svim ovim suorganizatorima, što je za nas veoma značajno i gdje je Tuzla još jednom dokazala i pokazala svoju multuietičnost ne samo u granicama Tuzle i Bosne i Hercegovine nego i izvan granica Bosne i Hercegovine. – kazao je Zijad Lugavić, predsjednik Gradskog odbora BZK ”Preporod” Tuzla.

Izložba ”Obnova i priznanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine” sastoji se od tri cjeline. U okviru prve su grbovi BiH od srednjovjekovne bosanske države do danas, na drugoj su prikazane historijske i geografske karte sa teritorijama naše zemlje, a treća predstavlja novinske članke, gdje je prikazano predreferendumsko i referendumsko vrijeme.

Nama u Arhivu Tuzlanskog kantona je uvijek jako značajno i bitno  da se ovakvi i slični kulturni, stručni, naučni i bilo kakvi drugi sadržaji realiziraju sa drugim kulturnim institucijama, organizacijama i asocijacijama i u tom smislu je naše zadovoljstvo veće. – istakao je Omer Zulić, direktor Arhiva TK.

Predstavnici kulturnih udruženja i društava su podsjetili da su slične manifestacije na području Tuzle organizirane i u proteklom periodu.

Mnogi moraju znati da su nacionalna društva nastala prije više od 115 godina i da su u tom razdoblju puno puta organizirali projekte. Možda smo u zadnje vrijeme neke stvari zabvoravili, ali evo ovo je prigoda da obnovimo, da zajedničkim snagama barem dva-tri događaja zajednički organiziramo, ova tri nacionalna društva.

Ovakvi pokreti, ovakvi sadržaji mogu praktično da preteknu nacionalizam koji je u porastu, pa i neofašizam koji je u porastu u Bosni i Hercegovini. Samo oni ljudi koji vole Bosnu i Hercegovinu oni će pokušati to da urade, a inače u protivnom Bosna i Hercegovina će se raspasti a to žele političari koji su na vlasti. – kazao je Nikola Slavuljica, predsjednik Srpskog građanskog vijeća Tuzla.

Osim u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, izložba ”Obnova i priznanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine” prikazana je i na Filozofskom fakultetu.