Prepoznajte na vrijeme prve znakove moždanog udara uz pomoć kratice GROM

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Ako imate visok krvni pritisak, pušač ste, imate šećernu bolest, masnoće u krvi i 10 kg više nego što biste trebali, u visokom ste riziku od moždanog udara čija incidenta je u posljednjih deset godina porasla, te se procjenjuje da će svaka četvrta osoba dobiti moždani udar.

„Mi na Klinici za neurologiju svake godine liječimo između 800 i 1000 moždanih udara. Dakle mi smo negdje na toj incidenci prosječnoj od 2,5  na hiljadu stanovnika“, izjavila je prof. dr. Mirjana Vidović, načelnica Klinike za neurologiju UKC –a Tuzla.

Prema statističkim podacima čak 46% moždanih udara javlja se kod osoba u dobi od 45 do 59 godina, a zastpljeniji su kod žena, nego kod muškaraca.

„Istraživanja rađena 2009. – 2013. ukazuju da čak 87,7 žena imamo na 100 000 stanovnika oboljelih i da je ta bolest čak na pevom mjestu u BiH prema oboljenjima i prema uzrocima smrti. Kod muškaraca se nalazi i dalje na trećem mjestu i imamo oko 67,7 oboljelih na 100 000 stanovnika“, izjavila je doc.dr.med.sc. Biljana Kojić, neurolog Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti.

 

Uzimajući u obzir faktore rizika, Svjetska zdravstvena organizacija donosi i preporuke kako smanjiti mogućnost moždanog udara, a one glase: Redovno mjerite i liječite povišen krvni pritisak, liječite šećernu bolest, izbacite masnu hranu, smanjite tjelesnu težinu i svaki dan šetajte 30 minuta.

 

„Moramo se svi naučiti nositi sa stresom i depresijom. Dakle, na neki način upravljati stresom i depresijom“, kazala, načelnica Klinike za neurologiju UKC –a Tuzla.

Važno je znati na vrijeme prepoznati znakove i simptome moždanog udara a oni su objedinjeni pod skraćenicim GROM, jer i sam moždani udar nastupa brzo poput udara groma. Govor, Ruka i Oduzetost prvi su znaci ovog hitnog stanja zbog čega posljednja riječ u skraćenici označava Minute jer je potrebno brzo reagovati. Najbolji efekat postiže se ako se u bolnicu dođe u periodu od tri sata od pojave prvih simptoma. Ljekari upozoravaju da je moždani udar hitan slučaj, stoga ako ga prepoznate ne gubite vrijeme, odmah pozovite 124!