Pretresi u Han Pijesku i Vlasenici – Slobode lišeni Kosorič, Garić i...

Pretresi u Han Pijesku i Vlasenici – Slobode lišeni Kosorič, Garić i Tešić

Objavio: -

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine,  u akciji policijskih djelatnika SIPA, na području Vlasenice i Han Pijeska, locirani su i lišeni slobode osumnjičeni:

-Kosorić Mile, (1953.) nekadašnji komandant Vlaseničke brigade Drinskog korpusa VRS,

-Garić Rade, (1974.) nekadašnji komandir Interventnog voda Vlaseničke brigade VRS,

-Tešić Momčilo, (1963.) nekadašnji vojni policajac Vlaseničke brigade VRS.

Na području Han Pijeska i Vlasenice, vrše se pretresi objekata koje koriste osumnjičeni Kosorić i Garić.

Osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH zbog kaznenih djela ratnog zločina i pomaganja u genocidu. Radi se o istrazi vezanoj za događaje u u mjestu Luke kod Vlasenice, koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice, u mjesecu srpnju 1995. godine, te zatvaranje odvojenih civila u školi odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni, a na lokalitetu Mršića nakon rata pronađena je masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih.

Prema prikupljenim dokazima, na ovim lokalitetima ubijeno je najmanje 30 osoba.

U odnosu na osumnjičenog Garića istraga se provodi i za događaje iz perioda od 1992.-1995. na području Vlasenice, a koji se odnose na počinjene ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, koji se odnose na mučenja, zlostavljanja, silovanja i ubojstva žrtava bošnjačke nacionalnosti na tom području.

Kosorić Mile i Tešić Momčilo, osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo-Genocid iz članka 171. KZ BiH, a u svezi sa člankom 180. stavak 1. i 31. KZ BiH, a Garić Rade kazneno djelo-Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) progon KZ BiH, u svezi sa člankom 172. stavak 1. točke a), e), f) i točka k) KZ BiH, a sve u svezi sa odredbom članka 180. KZ BiH.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, mjera zabrane kao i ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.