Prezentirane aktivnosti u oblasti kulture povodom 25. novembra

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

JU Arhiv Tuzlanskog kantona, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog nasljeđa, Muzej Istočne Bosne, JU Narodna i univerzitetska biblioteka Derviš Sušić Tuzla i Specijalna biblioteka Behram – beg predstavili su danas manifestacije koje će se pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, sport i malde TK održati u narednom periodu u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH.

„Prijeka nam je potreba bila da javnost malo više sazna o aktivnostma ovih javnih ustanova, jer imamo potrebu da omasovimo posjetu ovim javnim ustanovama i manifestacijama koje se dešavaju unutar javnih ustanova, a posebno na naš vrlo značajan praznik – Dan državnosti“,izjavio je Srđan Mićanović, ministar kulture, sporta i mladih TK.    

Nizom prigodnih sadržaja svaka od ovih javnih ustanova i preduzeća u čijoj je djelatnosti fokus na nekom obliku kulture obilježit će Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Tako će Arhiv Tuzlanskog kantona, prema riječima direktora Omera Zulića, prigodnim programom koji uključuje historijski čas, recitale, izložbu likovnih radova i izložbu panoa sa odlukama AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a obilježiti praznik državnosti.

„Biće upriličena digitalna prezentacija arhivskih dokumenata koji govore o jednoj historijskoj retrospektivi BiH i svih onih osebenosti u smislu naziva, cjelovitosti teritorija i td.“, kazao je Zulić.

Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Tuzla će, prema riječima direktora Kemala Nurkića, Dan državnosti uveličati postavkom izložbe Nacionalni spomenici, te organizacijom okruglog stola.

„U Behram – begovoj medresi 27.11. ćemo imati jednu izložbu Nacionalnih spomenika TK gdje želimo da pokažemo kulturno – historijsko blago BiH“, izjavio je Nurkić.

Direktorica Muzeja istočne Bosne Tuzla Nataša Perić naglasila je da će danas biti otvorena izložba „Bosna od Kulina bana do ZAVNOBiH – a“ te biti održan čas istorije.

„Radi se o dokumentarnoj izložbi koja svjedoči o najranjijim korijenima postojanja bosansko-hercegovačke državnosti, njenom prekidu i ponovnoj obnovi 25. novembra 1943. godine“, kazala je Perić.

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla bit će povodom Dana državnosti BiH bit će upriličen koncert učenika JU Osnovne muzičke škole Tuzla te 41. selektivna izložba članova Udruženja likovnih umjetnika BiH.

„Izložba će biti upriličena u Galeriji BKC –a u subotu u 19:00 sati i tu će se predstaviti 40 umjetnika koji prikazuju BiH kroz različite motive i tradiciju BiH“, izjavila je Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica BKC –a TK Tuzla.  

Kada su u pitanju aktivnosti biblioteka, Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“Tuzla će, prema riječima direktorice Mirne Trifković, upriličiti kulturni – umjetnički program učenika osnovnih škola i postavku knjiga “Državnost Bosne i Hercegovine u historiografskim izvorima”.

„Biblioteka će također unutar svojih prostorija u holu biblioteke za sve svoje čitaoce i korisnike bibliotečkih usluga upriličiti prigodnu informativno – izložbenu postavku o historijskom kontinuitetu razvoja Bosne i Hercegovine“, kazala je Trifković.

Specijalna biblioteka „Behram-beg“ u Tuzli Dan državnosti obilježit će javnom tribinom za mlade sa ciljem jačanja svijesti o pripadnosti državi Bosni i Hercegovini koja će biti održana 24. novembra kazao je ovom prilikom direktor Admir Muratović. 

„Osim toga, na kraju ove tribine planirano je da se svim prisutnim podijele i zastavice naše domovine, a zastavice će biti dijeljene i dan poslije, 25. novembra negdje oko podne na Trgu Slobode svim prolaznicima koji budu prolazili trgom u to doba“, izjavio je Muratović.