Prezentovan Bosanski atlas ratnih zločina 92-95.

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Prezentacija Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995. upriličena je danas u Kongresnoj sali hotela Tuzla. Ono što Bosanski atlas čini posebnim je činjenica da su događaji i lokacije ne samo precizno označeni na karti već se nude i raspoloživi dokumenti, kao i ilustracije. Zapravo, to je virtualni memorijal rata, a on je proizvod dugogodišnjeg rada Istraživačko-dokumentacionog centra.

”Postoje dva termina koji su zbunjujući, pojam bavljenje prošlošću i pojam suočavanje s prošlošću. Svako se može baviti našom prošlošću, dođu stranci i bave se prošlošću… i mi se bavimo prošlošću. Međutim, suočavanje s prošlošću je sasvim nešto drugo to je suočavanje sa našom historijom. Ja recimo moram progutati gorku pilulu za Kazane u Sarajevu,” rekao je Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra.

Upravo suočavanje sa zločinima vlastite etničke zajednice gradi put ka izgradnji mira i njegovanju zdrave kulture sjećanja. Atlas zločina će u tome itekako doprinijeti jer iza svake označene lokacije stoje godine obimnog rada na terenu, sakupljanja podataka i provjere informacija.

”Pored ovoga mi smo se trudili da što više stvari obuhvatimo… evo recimo kad su vjerski objekti u pitanju. Kada kliknete na vjerske objekte dobijete sve konfesije bez želje da nešto sakrijemo i zatajimo možete ući bilo gdje u bilo koji grad..” rekao je Tokača.

Ovakav inovativan pristup je doprinos demokratizaciji društva, smatra Tokača. S druge strane doprinos mogu dati svi, kako institucije podržavajući nastavak rada na projektu tako i građani koji posjeduju fotografije, video zapise ili određena saznanja.

”Atlas je platforma, atlas je pun činjenica i mi vas pozivamo, molimo da budete dio priče da nam pomognete da nastavimo rad na ovom planu”  – poručuje Tokača.

Atlas ne predstavlja sjećanje jedne etničke zajednice i to je njegova najveća vrijednost, nego je u njemu sakupljeno kolektivno bosansko sjećanje. ”Mi ne trebamo mit nama je potrebna čista istina, činjenice  i ono što narod kaže: pametnom se sve samo kaže,” zaključio je Mirsad Tokača. Do istine se može doći samo znanjem i činjenicama, zaključeno je danas.