Preživjele žrtve rata zadovoljne presudom Radovanu Karadžiću

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Preživjele žrtve genocida okupile su se danas u Memorijalnom centru Potočari gdje su pratile izricanje konačne presude Radovanu Karadžiću.

Jedna od preživjeli žrtava je i Saliha Osmanović iz Dobraka, koja kaže da je zadovoljna presudom.

– U duši nosim bol za svojim najmilijim. Pravda je spora, ali je ipak dostižna. Davno je trebalo da ga osude na doživotnu kaznu. Ipak, zadovoljna sam da je Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatovora, mada meni moje najmilije niko ne može vratiti – kazala je Osmanović.

Nedžad Avdić, koji je preživio strijeljanje, kaže da je pravda, ipak, zadovoljena.

– Posljedice su svuda, Karadžić nam je uništio zemlju, a danas je dobio što je i zaslužio, i danas nama ostaje da se borimo dalje kroz život. Ova presuda je veoma važna, a prije svega radi onih koji negiraju genocid. Trebamo se boriti dalje – kazao je Avdić.

Preživjela žrtva rata Šuhra Malić nije krila zadovoljstvo tokom izricanja kazne Radovanu Karadžiću koji je osuđen za genocid u Srebrenici i na doživotnu kaznu zatvora.

– Sinovi moji su ubijeni u genocidu, kao i mnogi drugi Bošnjaci. Ima pravde, ali, nažalost, pola majki nije dočekalo današnju pravdu. Drago mi je da je doživotno osuđen, jer ništa drugo nije ni zaslužio. Našu djecu niko ne može vratiti, ali pravda je na neki način zadovoljena – kazala je Malić.

(RTV Slon/Fena)