Priča o povlačenju lijekova za želudac nije dramatična

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nakon jučerašnje informacije o povlačenju određenih serija lijekova Ranitidin iz apoteka u BiH, ali i u široj regiji, stručnjaci kažu da situacija nije tako dramatična kako je predstavljena u medijima.

Problem nije, kako kaže vodeći hrvatski stručnjak za kliničku farmakologiju, prof.dr. Igor Francetić, u ranitidinu, već u spoju N-nitrozodimetilamin (NDMA), koji se smatra štetnim i potencijalno kancerogenim, a koji je pronađen u pojedinim serijama lijeka. ‘Vjerujem da se ne radi o pravom alarmu’

Zgodan je detalj i to što su lijekovi samo povučeni iz apoteka, ali niko nije upozorio pacijente koji su ih već kupili da prestanu s korištenjem. I to je, objašnjava profesor, još jedan znak. “U konkretnom slučaju ne radi se o pravom alarmu ili dokazanom prisustvu štetne supstance u lijekovima”, kaže nam Francetić i dodaje kako se vjerojatno radi samo o mjeri predostrožnosti.

“Danas se odmah reagira na prvi signal o eventualnoj toksičnosti ili škodljivosti nekog lijeka jer postoje primjeri iz prošlosti, da su farmaceutske firme morale platiti velike odštete kada se utvrdilo da je njihov lijek škodio pacijentima. Zbog toga se sada puše i na hladno. Patent za ranitidin je istekao pa ga sada proizvode mnoge tvrtke i jednostavno se žele zaštititi od mogućih zahtjeva za odštetu”, objašnjava Francetić za zagrebački telegram.hr.

Inače, istraživanje u kojem je pronađen štetni spoj provedeno je na životinjama, ali ne i na ljudima te je on, kao i ostali nitrozamini, okarakteriziran kao vjerovatni humani karcinogen. Istraživanje kao takvo svakako je relevantno, ali svejedno ga treba uzeti s oprezom: “Postoje određene razlike u metabolizmu lijekova između ljudi i životinja i može biti da se u životinjama nađu neki metaboliti kojih u čovjeka nema, ili da ljudska jetra metabolizira lijekove drugačije od životinjske”, dodaje za Telegram farmakolog Francetić.

N-nitrozodimetilamin spada u skupinu nitrozamina, spojeva koji su dokazano štetni za ljude pa su, kako tvrdi dr. Francetić, lijekovi onečišćeni njime povučeni iz opreza, sve dok se ne utvrdi metabolizira li se on drugačije u čovjeka: “Prije nego što se bilo koji lijek stavi na tržište on se testira u predkliničkim istraživanjima na životinjama, ali dok god se primjenjuje o njemu se otkrivaju nove stvari.”

“Nažalost, vrlo lako se prilijepi etiketa lijeku da je kancerogen. Za takvu tvrdnju treba imati vrlo sigurne podatke, a kada se kaže ‘vjerojatno kancerogen’ onda farmaceutska firma ima pravo reći pacijentima da su bili upozoreni da taj lijek može biti kancerogen, ali najčešće se takav lijek povlači, pogotovo kada nema sličnih lijekova s istim terapijskim učinkom. To također ide u prilog činjenici da su lijekovi sada povučeni jednostavno zbog predostrožnosti.

RTV SLON/telegram.hr