20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

Prijave za program za jačanje kapaciteta mladih državnih službenika u BiH

Program EU za mlade državne službenike u BiH finansira Evropska unija, a realizuje British Council. Program je posvećen unapređenju javne uprave u Bosni i Hercegovini kroz izgradnju profesionalne i depolitizovane državne službe na temelju stručnosti i sposobnosti.

Prijave za učešće u programu zvanično su otvorene danas na web stranici programa www.eu4wb6.com i trajaće sve do 20. septembra 2020.

Program nudi profesionalno usavršavanje za 25 učesnika – mladih državnih službenika koji su zaduženi za proces pristupanja Evropskoj uniji i koji će biti nosioci promjena u toku procesa proširenja. Prijaviti se mogu državni službenici sa jednom do sedam godina profesionalnog iskustva koji rade na poslovima vezanim za pristupanje Evropskoj uniji i direktno su uključeni u procese pripreme i provođenja programa i aktivnosti finansiranih sredstvima iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, istakao je da Program EU za mlade državne službenike u Bosni i Hercegovini predstavlja nastavak EU reformskih inicijativa koje se odnose na proces jačanja kapaciteta mladih državnih službenika, a koji je pokrenut kroz regionalni program na Zapadnom Balkanu. “Imajući u vidu sve veće obaveze koje proizlaze iz procesa evropskih integracija, Bosni i Hercegovini su potrebni dobro obučeni državni službenici koji razumiju principe i način rada u Evropskoj uniji i koji bi u budućnosti trebali postati pokretačka snaga za razvoj javne uprave“, naveo je Bizel.

“Ovim projektom promovišemo saradnju vlada i institucija na svim nivoima, ali i ono što je najbitnije, povezujemo mlade državne službenike koji će međusobno dijeliti najbolje primjere iz prakse. Razmjena mladih državnih službenika između različitih nivoa vlasti u BiH kreirat će okruženje za saradnju, potaknuti konkurentnost, profesionalizam i mobilnost unutar državnih službi”, naglasila je Larisa Halilović, direktorica British Council ureda u Bosni i Hercegovini.

Program EU za mlade državne službenike u BiH je dvogodišnji program i nastavak je uspješnog regionalnog projekta. U okviru programa mladi državni službenici će imati priliku da učestvuju u prilagođenom petosedmičnom programu obuke kojeg će provesti College of Europe iz Belgije i koji će obuhvatiti ključna područja javne uprave i područja relevatna za proces EU integracija. Jednosedmični program mobilnosti unutar zemalja Zapadnog Balkana te dvosedmična razmjena unutar BiH će kandidatima omogućiti da provedu vrijeme u instituciji javne uprave na nivou drugačijem od onog na kojem rade u cilju dijeljenja dobre prakse, povezivanja i međusobnog stručnog usavršavanja.

(RTV SLON / NEZAVISNE NOVINE)

Vezane vijesti

TUZLA