Prije 76 godina oslobođena Tuzla – Živi li fašizam danas u bh. društvu?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Drugi oktobar odavno je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Tuzle, kada se i obilježava Dan oslobođenja grada. Iako je 1943. godine ona prvi put oslobođena, uslijedile su okupacije do 45-te. No, završetkom Drugog svjetskog rata ”došla” je sloboda.

”Drugi oktobar 1943. bio je dan potpunog zaokreta bitnog za potpuno oslobođenje ne samo BiH, nego i cijelog prostora bivše Jugoslavije”, naveo je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

U to vrijeme vladalo je mišljenje da je završetkom rata, nestao fašizam sa prostora Jugoslavije. Godine poslije, posebno novo doba, pokazat će da nije tako. Na skoro svim područjima bivše Jugoslavije, pa i Evrope prisutni su fašistički i nacionalistički simboli, pokreti i događaji koji veličaju fašiste i fašizam, rečeno je u Tuzli.

”Nažalost nacionalističke stranke su učinile da se Tuzla nije proširila i u Tuzlu su počele ulaziti te tendencije. Nadam se da će svijest građana BiH i Evrope doći do tog saznanja da se treba krenuti u borbu protiv fašizma”, kaže Selim Bešlagić, bivši načelnik Tuzle.

O ovoj tematici vrlo rijetko se govori u obrazovnim institucijama, mada mladi koji su danas bili na obilježavanju Dana oslobođenja Tuzle, kažu da pokušavaju sami istraživati o fašizmu i antifašizmu.

Obilježavanje Dana oslobođenja Tuzle počelo je odavanjem poštovanja na spomen obilježjima na Slanoj Banji. Ovom činu prisustvovao je do sada najveći broj građana, ne samo Tuzle nego i drugih dijelova zemlje. Nakon prisjećanja na one koji su dali živote za slobodnu državu, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj su pored vlasti i građana Tuzle prisustvovali antifašisti i predstavnici vlasti iz BiH i susjedne Hrvatske.