Prijedlog za pritvor i mjere zabrane za privedene u akciji “Lištica”

Prijedlog za pritvor i mjere zabrane za privedene u akciji “Lištica”

Objavio: -

Tužilaštvo BiH uputit će prijedlog za određivanje pritvora i mjere zabrane za osumnjičene osobe koje su privedene u akciji kodnog naziva „Lištica“.

Radi se o sljedećim osobama: Zlatko Marjanović, Stanko Čolak, Miro Kvesić, Goran Marijanović i Ljubica Čolak.

Prema navedenim osumnjičenim predložene su mjere pritvora zbog postojanja opasnosti od bjekstva, zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike, te da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto.

Nakon ispitivanja svih osumnjičenih, postupajući tužilac će uputiti prijedlog za određivanje mjera zabrane za preostale osumnjičene u ovom predmetu.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog organiziranog kriminala, porezne utaje, nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, nedozvoljenog skladištenja robe i pranja novca, a radi pribavljanja enormne nezakonite imovinske koristi pojedincima i nanošenja štete budžetu BiH u milionskim iznosima.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjere zabrane bit će upućen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.