Prijedlog za ukidanje akciza na sirovine za proizvodnju dezinfekcionih sredstava

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Krizni štab privrednika Federacije Bosne i Hercegovine uputio je prijedlog za ukidanje akciza na sirovine za proizvodnju sredstava za održavanje higijne i dezinfekcionih sredstava, s obzirom na to da u većini zemalja Evropske unije usljed trenutne situcije izazvane koronavirusom dolazi do zabrane prodaje biocida i drugih sirovina za proizvodnju sredstava za čišćenje.

Prijedlog su uputili predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Vladi FBiH, Koordinacionom odboru za stabilizaciju privrede FBiH, Federalnom štabu civilne zaštite, te Odboru za ekonomsku i finansijsku politiku FBiH.

Kažu da su države u EU svjesne da moraju staviti vlastite pogone u servis svojih građana, zbog neizvjesnosti i nemogućnosti da se predvidi daljnji tok događaja.

– Proizvođači ovih sredstava u BiH su u potpunosti ovisni o vanjskom tržištu. Ukoliko se ne obezbijede dovoljne količine alkohola, te se ne isporuče na vrijeme postoji realna mogućnost da naši stanovnici  ostanu bez osnovnih sredstava u borbi sa pandemijom, sredstava za održavanje higijene i dezinfekcionih sredstava – poručuje Krizni štab privrednika FBiH, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.