22.8 C
Tuzla
30.09.2022.

Prijemi za prvačiće obilježili prvi dan u svim školama, u O.Š. Kreka imju poseban razlog za slavlje!

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u svim školama u Tuzlanskom kantonu danas je počela nova školska godina. U prve razrede upisano je oko 4000 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za oko 200 učenika. Prvi dan škole uvijek je najuzbudljiviji za one koji će po prvi put sjesti u školske klupe  – prvačiće i njihove roditelje za koje danas počinje nova faza života.  Prvačići koje smo zatekli u Osnovnoj školi Kreka raduju se, kažu novim prijateljima, ali i budućim peticama.

„Meni je jako lijepo u ovoj školi i jako mi je divno. Dobila sam udžbenike i bilo mi je jako lijepo. Moja sestra ima puno petica, a i ja ću imati u nekim narednim godinama i naučit ću mnogo pjesmica”, kazala nam je Emina Junuzović, učenica prvog razreda O.Š „Kreka” Tuzla.

Hrabro je pred naše kamere stala i prvačić Anesa Saletović.

„Mislim da ću dobijati puno petica, zato što su mi svi rekli da dobijaš puno petica. Već imam dvije drugarice koje znam, one se zovu Merisa i Iris”, rekla je Anesa.

Sreću zbog polaska u školu nije krila ni Iris Pjanić, učenica prvog razreda O.Š „Kreka” Tuzla

„Meni je puno drago što krećem u prvi razred. Očekujem da upoznam puno drugara i da se puno družim”.

Kako za prvačiće, tako je i za njihove roditelje ovaj dan poseban. Suze, drhtaj u glasu, uzbuđenje, a ponajviše radost, jer za njihove mališane počinje đačko doba. Roditelji, ali i nane, bake i deke emocije nisu mogli, a ni trebali sakriti. Danas su im upravo oni bili najveća podrška, da bez straha zakorače u učionice u kojima će provesti narednih devet godina.

„Ja sam presrena pripreme kao pripreme, ruksaci, odjeća, curica je veoma sretna. Nažalost, samo je jedan razred, pa se nadam da će sledeće godine biti više”, izjavila je Edisa Juan, majka učenice prvog razreda.

Mirela Mustajbašić, majka učenice prvog razreda kaže da su današnji dan obilježile razne emocije.

„Ponosno, ima malo i treme, emocije. Lijepo, mislim djeca još nisu svjesna škole oni us još u fazi igranja.Djevojčica je ustala prva, prije nas, probudila nas da ide u školu, da upozna nove učenike, drugarice i drugove.”

 Prijemi za prvačiće tradicionalno se organizuju u svim osnovnim školama, no ove godine bez ograničenja uslovljenih mjerama zaštite od korona virusa. Prvačići ove godine mogu vidjeti lica svojih učiteljica i učitelja kao i drugara iz razreda sa kojima će dijeliti brigu i radost tokom školovanja.

Svečano je bilo i u Osnovnoj školi „Kreka” u Tuzli, u kojoj je ove godine zabilježeno više upisanih prvačića nego ranijih godina. Sve đake, pa i prvačiće na klupama su danas dočekali besplatni udžbenici koje je obezbijedila Vlada TK.

„Mi ćemo nastaviti da radimo na pronatalitetnim politikama, a ove godine smo izdvojili preko 3 miliona i 800 hiljada za udžbenike za sve učenike u osnovnim školama”, izjavio je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona-

 Ćamil Ahmetović, direktor OŠ „Kreka” Tuzla, kaže da ga raduje da je ove školske godine upisano više đaka.

„Ovaj dan smo organizirali za naše prvačiće svečanu priredu koju smo uveličali sa gostima kantona, zatim smo ponosni da nam ove školske godine fali udžbenika jer se naknadno pojavio veći broj učenika”, izjavio je Ahmetović.  

Kada je u pitanju nastavno osoblje, u odnosu na prethodne školske godine, ove se radilo na poboljšanju položaja uposlenih, odsnosno rješavanju radno – pravnog statusa učitelja i nastavnika, i to na način da su doneseni novi pedagoški standardi i normativi. Pored sredstava ua nabavku udžbenika, kantonalna Vlada je u ovoj godini izdvojila preko tri miliona i 600 hiljada KM za rekonstrukciju postojećih školskih objekata, njihovu adaptaciju, ali i izgradnju novih.

„Uložit ćemo i u pedagoške standarde do 2025. dodatnih 18 miliona KM što bi trebalo da poboljša odgojno-obrazovni proces, našim učenicima, uposlenicima i prosvjetnim radnicima”, ističe ministar Omerović.  

Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona naglasio je da kada je u pitanju ovaj segment društva, Vlada čini značajne iskorake.

“To smo uradili kroz donošenje novih pedagoških standarda i normativa, kroz povećanje plata našim prosvjetnim radnicima, kroz infrastrukturne projekte u školskim objektima i kroz besplatne udžbenike za sve osnovce, smatramo da osnovno obrazovanje kao takvo treba što više da bude besplatno”, kazao je premijer Halilagić.  

U novoj školskoj godini mnogo pažnje će se posvetiti aktivnostima kojima se spriječava širenje korona virusa, uz to da više na snazi nije obavezno nošenje maski u školama.

Svim đacima, a posebno đacima prvacima neka je sretna nova školska godina!

POSLJEDNJE DODANO