Prijeti gašenje medija usljed negativnih uticaja epidemije koronavirusa

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Medijski radnici 3. maj ove godine dočekuju svakodnevno izloženi zdravstvenom riziku i potencijalnoj infekciji od koronavirusa u nastojanju da prikupe informacije neophodne javnosti.

– To je žrtva profesionalaca o kojoj se u ovim danima malo govori. Još manje se govori o mogućim ekonomskim posljedicama po stotine zaposlenih u medijima kojima prijeti gašenje usljed negativnih uticaja epidemije virusa korona – upozorili su iz Udruženja novinara Republike Srpske.

Pozvali su republičke vlasti da prilikom kreiranja ekonomskih mjera ne zaborave one bez kojih njihov rad ne bi bio vidljiv.

Nakon izbijanja epidemije koronavirusa u RS i uvođenja restriktivnih mjera, značajan broj djelatnosti obustavio je rad, a takve odluke pokrenule su, kako dodaju, lančanu reakciju usljed koje sve djelatnosti koje nisu radile, nisu imale ni potrebu da se oglašavaju u medijskom prostoru.

– Iz tog razloga je gotovo svaka medijska kuća ostala bez najznačajnijeg dijela prihoda – onog koji dolazi od prodaje medijskog prostora. Situacija je teža u štampanim medijima koji su izgubili značajan dio prostora za prodaju izdanja koje su nastavili da proizvode, uvjereni da će njihovi čitaoci naći put do medija kojima vjeruju – naveli su iz tog udruženja.

Medijske radnike pozivaju da u svojim pričama o Međunarodnom danu slobode medija potenciraju neophodnost podrške medijskim kućama koje su sada na margini priče o pomoći u saniranju negativnih posljedica pojave virusa.

Nadležne pozivaju da razmotre mogućnost dodatnog proširenja broja testiranja i da u to uvrste i zaposlene u medijima koji su od početka krize, neprestano, „na prvoj liniji“.

Ponovo pozivaju na dosljedan i fer odnos prema svim medijskim kućama, koji znači da se za građane najvažnije informacije o epidemiji saopćavaju isključivo na konferencijama kojima pristup imaju svi mediji pod jednakim uslovima.

(RTV Slon/Fena)