Prilika za učenike romske nacionalnosti: Raspisan konkurs za stipendije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Mentorstvo tokom školovanja, savjetovanje, ali i finansijska podrška za učenike romske nacionalnosti predviđeni su projektom koji će se implementirati i ove školske godine na području Tuzlanskog kantona. Naime, Udruženje Euro Rom uz finansijsku podršku Romskog obrazovnog fonda implementira ovaj projekat kojim želi podstaći i podržati učenike tokom njihovog školovanja.

”Vrijednost projekta je oko 160 hiljada eura za dvije godine i sa tim ćemo obuhvatiti 85 romske djece koji pohađaju srednju školu na području kantona. Imat će 40 eura mjesečno i imat će mentora da se lakše integrišu u sam školski sistem,” rekao je Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja ”Euro Rom” Tuzla.

Također, ovim projektom bit će angažovani i tutori odnosno nastavnici koji će učenicima pružati dodatne časove. Projekat je implementiran i u prethodne tri godine, a dao je odlične rezultate.

”Tokom mog školovanja imala sam mentore i tutore koji su mi pomogli da nastavim dalje svoje školovanje. Trenutno studiram na Pravnom fakultetu. Ne bih upisala fakultet da nisam imala podršku od Udruženja i od svojih mentora i tutora,” kaže Elvisa Jusić, studentica koja je tokom srednjoškolskog obrazovanja imala stipendiju.

A da bi učenici krenuli Elvisinim stopama potrebno je da ispune, osim općih odredbi, i redovne školske obaveze – te da budu uzorni učenici. ”Ove stipendije su i uslovne stipendije jer tokom školovanja djeteta ne smiju da imaju više od 14 opravdanih časova do polugodišta, odnosno tri negativne ocjene i tada mi zaledimo stipendiju dok se učenik ne popravi i ponovo mu dajemo stipendiju i to se pokazalo kao dobro u prethodnom periodu,” objašnjava Nedžad Jusić.

Zbog ovakvog kriterija smanjen je broj učenika koji napuštaju srednje škole sa 53% na svega 6%. Konkurs za dodjelu stipendija raspisan je do 25. septembra, a konkursnu dokumentaciju je potrebno dostaviti lično u Udruženje Euro Rom ili je pak poslati poštom.