prim. dr. Denis Odobašić: UKC Tuzla kao Referentni centar za akušersku anesteziju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Međunarodni skup o anesteziji: Regionalna anestezija i akušerstvo koji je organizovan 1. novembra 2019. godine, u Opštoj bolnici Leskovac, Odeljenju za anesteziologiju i reanimatologiju i u saradnji sa Američkom organizacijom Kybele, te podržanim od Srpskog aktiva iz regionalne anestezije, bio je prilika izlaganja stručnih radova u nekoliko aktuelnih tema u oblasti regionalne anestezije.

Primarijus dr Denis Odobašić, iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, jedan od prvih akušerskih anesteziologa u Bosni i Hercegovini, koji je obavio edukaciju u školama akušerske anestezije u regionu, uz podršku mentora iz organizacije Kybela, Prof.dr. Ivana Veličkovića, u Leskovcu, je prezentirao Projekat porođajne analgezije u UKC Tuzla i ostvarene rezultate. Njemački pjesnik Gete je rekao: „Šta god možeš da uradiš ili maštaš da uradiš počni s tim. U smjelosti je duh, moć i čarolija“, a mi, tim u tuzlanskom porodilištu, rekao je Prim.dr. Odobašić, dobili smo moć i realizaciju čarolije u najboljem pravcu. Zahvaljujući uspostavljanju saradnje sa Američkom organizacijom Kybele, održavanju 6 škola akušerske anestezije, sa stručnim predavanjima eminentnih stručnjaka iz USA, i praktičnih radionica na kojima su savladane sve tehnike regionalne anestezije i analgezije.

Kao što kaže, Prim.dr. Denis Odobašić, R.Šarma rekao je: „Briljantni rezultati ne pojavljuju se slučajno. Strpljenje, usredsređenost na ideju i požrtvovanost u učenju. Učiti i uvoditi u svakodnevni rad s ciljem ostvarivanja ideje za projekat, sa izuzetnom strašću i hrabrošću i sa sjajem u oku“, i naši ostvareni rezultati su došli zbog toga.

“Uspješno smo ostvarili 1100 urađenih porođajnih analgezija kod naših porodilja. Naši ciljevi su da povećamo broj procedura u regionalnoj analgeziji i anesteziji i da postanemo Referentni centar u BiH za sve oblike akušerske anestezije”, ističe Prim.dr. Odobašić.

U okviru Međunarodnog skupa o anesteziji održan je i Workshop Epiduralne tehnike koji su vodili Prof.dr. Atanas Sivevski, Skopje, Makedonija; Ivan Veličković, M.D, Brooklyn, USA; Borislava Pujić, M.D, Novi Sad, Srbija i Denis Odobašić, M.D., Tuzla, Bosna i Hercegovina.