21.7 C
Tuzla
04.07.2022.

Primjena Zakona o jednakopravnosti spolova, uskoro će Gradskim vijećem Gračanica predsjedavati žena

Komisija za jednakospravnost spolova Skupštine Tuzlanskog kantona u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH organizovala je radionicu o temi ”Jačanje međuinstitucionalne saradnje u provedbi standarda i dokumenta iz oblasti rodne ravnopravnosti u TK”. Na radionici su se okupili predstavnici institucija i komisija za ravnopravnost spolova iz općina i gradova.

Rečeno je da žene i dalje nisu u ravnopravnom položaju s muškarcima, ali da pomaka ima.

Gračanica je dobar primjer gdje se zakonske odredbe o ravnopravnosti spolova poštuju. U ovoj lokalnoj zajednici žene su u organima uprave zastupljene sa 36 posto, a zakonski bi trebale biti 40 posto. U drugim lokalnim zajednicama je ovaj procenat dosta manji.

”Napravili smo jedan fenomenalan iskorak, a to je da smo u vijeća mjesnih zajednica, insistirali na imenovanju najmanje 40 posto žena, s obzirom da postoje mjesne zajednice koje nikad od svog postojanja u sastavu nisu imale žene. U ukupnom skoru od 23 mjesne zajednice mi imamo 36 posto, što je izuzetno veliki postotak žena”, navela je Mersiha Jogunčić, članica Komisije za jednakopravnost spolova Grada Gračanica.

Preostaje još samo izmjena u rukovodstvu Gradskog vijeća Gračanica, pa bi od augusta zakonodavnim tijelom ove lokalne zajednice trebala predsjedavati žena. Na ovaj način će Gračanica u potpunosti implementirati Zakon o jednakopravnosti spolova, navodi Jogunčić. No, nisu u ostalim lokalnim zajednicama, kantonima ili Federaciji BiH ovakvi primjeri.

”Meni je jako žao što se Izborni zakon u potpunosti ne implementira jer on kaže 40 posto manje zastupljenog spola, a mi žene u BiH nismo manje zastupljeni spol, nas ima više od 50 posto, nadam se da ćemo se izboriti na kraju i za paritet”, kaže Azra Okić, predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova Skupštine TK.

Do ove Komisije stižu pritužbe zbog nedovoljnog broja žena na rukovodećim pozicijama, te bi se trebala mijenjati ova praksa, navodi Okić. Komisija je u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH U Tuzli organizovala radionicu o temi ”Jačanje međuinstitucionalne saradnje u provedbi standarda i dokumenta iz oblasti rodne ravnopravnosti u TK” za učesnike u procesu provedbe zakonskih odredbi.

”Cilj današnje radionice je jačanje međuinstitucionalne saradnje u primjeni standarda i provedbi dokumenata iz oblasti ravnopravnosti spolova. Misija OSCE-a je tokom prošle godine organizovala niz edukativnih radionica za sve gender komisije koje su formiranje pri kantonalnim i općinskim vijećima u TK u cilju jačanja njihovih kapaciteta. Današnja aktivnost je zapravo nastavak i proširenje te aktivnosti”, rekla je Dragica Karadžin, službenica za demokratski razvoj Misije OSCE-a u BiH – Ured u Tuzli.

Pomoćnik ministra za socijalnu zaštitu, zaštitu civilnih žrtava rata i zaštitu porodica s djecom TK Edin Šestan kazao je da je Vlada TK krajem 2021. godine donijela Gender akcioni plan za period 2021.-2024. godina i to je razvojni plan koji ima za cilj unaprjeđenje položaja, i da doprinese ravnopravnosti spolova.

Uspostavljanje ravnopravnosti spolova je ključ za zaštitu osnovnih prava ljudi i ključ za razvoj demokratskog društva, zaključeno je na ovoj radionici.

POSLJEDNJE DODANO