Prioritetno zapošljavati djecu poginulih branitelja

Prioritetno zapošljavati djecu poginulih branitelja

Objavio: -

Na sastanku održanom na inicijativu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrameno-oslobodilačkog rata dogovoreno je upućivanje poziva svim nivoima vlasti i institucijama da poštuju zakonsku legislativu o pravima boraca koja nalaže da prednost pri zapošljavanju imaju djeca poginulih branitelja.

Osim resornog federalnog ministra Salke Bukvarevića, učesnici sastanka su bili i kantonalni ministri, direktori uprava za pitanja boraca, direktori agencija i institucija FBiH, zavoda za zapošljavanje i predstavnici boračkih udruženja iz Federacije i kantona.

Ministar Bukvarević je na pres-konferenciji nakon sastanka izjavio da je razgovarano o projektima i mogućnostima zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca i da je neophodno zajedničko djelovanje svih odgovornih instanci jer trenutno oko 5.900 djece poginulih boraca iz obiju armijskih komponenti, a od toga oko 2.000 njih s visokom stručnom spremom, čeka na biroima za zapošljavanje.

Cilj je zaposliti narednih godina što više ove djece na radna mjesta što odgovaraju njihovoj spremi, rekao je Bukvarević.

Na sastanku je dogovoreno, po njegovim riječima, zajedničko praćenje svih aktuelnih projekata na federalnom i kantonalnim nivoima o zapošljavanju boračkih kategorija.

Učesnici su pozdravili što je Federalni zavod za zapošljavanje planirao izdvojiti 700.000 KM, što treba udružiti s novcem iz kantona radi stimulacije poslodavcima koji žele zaposliti djecu poginulih branitelja.

Bukvarević je rekao i da je pozitivno ocijenjeno iskustvo iz Tuzlanskog kantona čija je Vlada posebnim pravilnikom definirala značajnu bodovnu prednost djeci poginulih branitelja na konkursima za zapošljavanje te je danas dogovoreno da ta inicijativa bude upućena svim kantonima.

Na sastanku je izražena apsolutna podrška projektima zapošljavanja putem boračkih zadruga, za šta je Federalno ministarstvo izdvojilo ove godine 1,3 miliona KM i na osnovu čega se očekuje zapošljavanje 120 pojedinaca. Na sastanku su boračke organizacije izrazile interes za povećanje ovog izdvajanja novca iz federalnog budžeta.

Predsjednici organizacija porodica šehida i poginulih branitelja Almin Škrijelj i Jasna Zlomislić pozdravili su inicijativu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata jer je na jednom mjestu okupila više činilaca što mogu udruženo doprinijeti boljem zapošljavanju boračke djece.

Organizacije porodica šehida i poginulih branitelja uputit će cirkularno pismo svim nivoima, s imenima i prezimenima te dužinom staža na biroima djece poginulih branitelja, upozoravajući na zakonsku i moralnu obavezu da ona imaju prednost pri zapošljavanju.

Škrijelj vjeruje da će ishod sastanka biti pozitivan, izjavio je, te da će primjer iz Tuzlanskog kantona stići ne samo drugim kantonima već i općinskim vijećima.

Po riječima Jasne Zlomislić, najpozitivnije u svim projektima o kojima je danas bilo riječi, a posebno u projektu Federalnog zavoda za zapošljavanje, jeste da se svi koji žele mogu udružiti te novčano pomoći u zapošljavanje boračke djece.

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar rekla je da Zavod planira izdvojiti 700.000 KM u idućoj godini radi udruživanja s novcem drugih institucija za te potrebe.

Lončar je napomenula da je ove godine izdvojeno 400.000 KM i da je u planu izdvajanje, prema mogućnostima, u 2018. i 2019. godini.

Na sastanku je zaključeno da svi treba da urade koliko mogu za rješavanje problema, rekla je direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Izvor: RTV Slon / Fena