Pripadnici FUCZ postavljaju šatore za smještaj migranata na području Unsko- sanskog kantona

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U skladu sa zahtjevom gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića upućenog Federalnoj upravi za civilne poslove s ciljem adekvatnog zbrinjavanja migranata sa ulica Bihaća, zbog složene epidemiološke situacije uzrokovane Covid- 19,  u Bihać je upućen kamion sa 30 šatora, 200 ćebadi (pokrivača), pet agregata i 30 higijenskih paketa. U toku jučerašnjeg dana pripadnici FUCZ počeli su postavljati  šatore, a preostali dio posla završit će se u narednih nekoliko dana kako bi se formirao prihvatni kamp koji će biti adekvatno i dugoročno rješenje za sve migrante na području Bihaća.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite juče su počeli postavljati šatore na lokalitetu Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca gdje bi u narednih nekoliko dana trebali biti izmješteni migranti koji trenutno borave u napuštenim objektima i na ulicama Grada Bihaća. Radi se na postavljanju dijela privremenog kampa za ljude bez smještaja u središtu Bihaća, nakon čega će uslijediti gradnja pravog prihvatnog centra.

Sve aktivnosti oko formiranja ovog šatorskog naselja uslijedile su pošto je postala operativna podrška Ministarstva sigurnosti BiH i Vlade Federacije BiH, a intenzivno se radi i na postavljanju vodovodnog, te rasvjetnog sistema, a već je osigurana internet konekcija. U konačno rješavanje ovog problema uključena je i Evropska unija bez koje bi ovo bilo neizvodivo. U formiranje prihvatnog kampa na Lipi uključeni su i volonteri Kantonalne i gradske organizacije Crvenog križa koji pomažu u postavljanju šatora za mobilni tim i prvu pomoć, a uskoro se očekuje i postavljanje restoran sale u kojoj će biti vršena podjela hrane, odjeće i higijenskih potrepština.

Od ukupno 30 pripadnici FUCZ postavili su sedam šatora, a nastavljen su  aktivnosti na formiranju prihvatnog kampa koji bi u dogledno vrijeme trebao biti adekvatno i dugoročno rješenje za sve migrante i izbjeglice na području Bihaća, zbog čega se već krenulo i s adaptacijom pristupnih puteva, te gradnjom kanalizacionog sistema. Njegov primarni cilj je zaštita zdravstveno – epidemiološke situacije u gradu i humaniji smještaj za ove ljude.