Pripadnici FUP-a angažirani u sklopu osiguranja Lokalnih izbora 2020

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Federalna uprava policije (FUP) je, u skladu s nadležnostima, angažirana na realizaciji mjera u sklopu osiguranja izbornog procesa, odnosno nesmetanog odvijanja predstojećih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Naime, Federalna uprava policije je na osnovu Odluke Operativnog štaba „Lokalni izbori 2020.“, nosilac osiguranja Olimpijskog kompleksa ‘Zetra’, a koji će koristiti Izborna komisija, odnosno glavni centar za brojanje glasova, potvrđeno je Feni iz ove policijske agencije.

Kako dalje navode, Sektor uniformisane policije i Sektor za podršku FUP-a su odgovorni za unutrašnje, vanjsko i KDZ-osiguranje, u čemu će im biti pružena asistencija od policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Istovremeno, pripadnici Sektora uniformisane policije FUP-a odgovorni su za pratnju, osiguranje i transport izbornog materijala, prije i nakon izbora.

Također, jedan pripadnik Federalne uprave policije je član Radne grupe pri Ministarstvu sigurnosti BiH, koja je zadužena za praćenje realizacije Lokalnih izbora 2020.

Isto tako, istražne organizacione jedinice Federalne uprave policije će tokom izbora biti na dispoziciji, te će odmah, a u slučaju bilo kakvih nezakonitosti, odnosno izvršenja krivičnih djela, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom poduzeti sve neophodne mjere i radnje na dokumentovanju izvršilaca, rečeno je Feni iz FUP-a.