13.9 C
Tuzla
07.06.2023.

Pripadnici OSBiH učestvovali na međunarodnoj vojnoj vježbi u Njemačkoj

Međunarodna vježba „Combined Resolve XV“, na kojoj je učestvovalo 4.500 pripadnika iz deset zemalja, među kojima i 35 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), realizirana je od 4. februara do 5. marta u Hohenfelsu, u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Vježba, na kojoj učestvuju predstavnici drugih zemalja, je redovna godišnja aktivnost Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država u Evropi kroz koju se vrši provjera obučenosti jedinica.

Kombinacija snaga u tako velikim razmjerima pokazuje interoperabilnost i podstiče regionalnu stabilnost, poboljšavajući odnose između savezničkih i partnerskih vojski.

Vježba predstavlja obiman poduhvat u kojem su vojnici postavili svoje rejone djelovanja na poligonu od 40.000 hektara u planinskom i brdovitom terenu južne regije Njemačke.

Cilj vježbe bio je procjena sposobnosti obavljanja zajedničkih operacija OS SAD i njenih partnerskih zemalja u multinacionalnoj sredini.

Pripadnici OSBiH bili su u sklopu OPFOR bataljona Združenog multinacionalnog centra za obuku u bazi u Hohenfelsu.

Pored Bosne i Hercegovine, na vježbi su učestvovali i Gruzija, Italija, Kosovo, Litvanija, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovenija i Sjedinjene Američke Države, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!