Pripadnik holandskog bataljona poklonio autentičnu kameru iz Srebrenice

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu danas je posjetitila grupa pripadnika holandskog bataljona UN-a i ratnih veterana i tom prilikom uručili video-kameru koju su koristili 1994. u Srebrenici i pomoću koje su pravili videosnimke koji su se emitovali na holandskoj televiziji u to vrijeme.

Jedan od članova grupe Serge Janssen koji je i sačuvao tu video-kameru svake godine posjećuje Muzej sa svojom porodicom i prijateljima.

Kako su kazali direktorica Muzeja Suada Nožić i jedan od osnivača Muzeja Jasmin Mešković, Janssen je već donirao i vrijedne eksponate među kojima vojnu uniformu i čizme u kojima je u prvoj polovini 1994. prvi put došao u Srebrenicu, kao i fotografije, dokumente..

– Dobro je da pripadnici mirovnih snaga koji su bili u BiH dolaze u BiH, pričaju o tome šta se uistinu desilo od 1992. do 1995. godine. Ohrabruje nas što pogotovo ove godine veliki broj pripadnika raznih međunarodnih snaga dolaze kako u Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu, tako i Muzej žrtava rata i genocida u Mostaru i donose svoje predmete, priče, svjedočanja i dovode svoje prijatelje i kolege – naveo je Mešković.

Video-kameru koju je sačuvao Janssen smatra dijelom historije i smatrao je da je najbolje da je ustupi Muzeju.

– Kameru smo koristili svakodnevno bilježeći tako ljudsku svakodnevnicu u Srebrenici, a snimci su su se emitovali na holandskoj televiziji u to vrijeme. Najviše što pamtim su razgovori koje sam snimio sa djecom – kazao je Janssen.

Jedan od onih koji najbolje poznaje Serga Janssena je Osman Avdić, a upoznali su se ’94 godine u Srebrenici.

– Komunicirali smo nekim engleskim jezikom koji nisam ni znao i nekako smo se uspjeli upoznati. Nakon 17-18 godina smo ponovo stupili u kontakt, počeo je dolaziti u BiH, viđali smo se i zajedno išli u pohodu Marš mira u Srebrenicu – kazao je Avdić.

IZVOR: RTV SLON/FENA