Priprema automobila za zimski period – Iskoristite pogodnosti auto servisa /FOTO/

Priprema automobila za zimski period – Iskoristite pogodnosti auto servisa /FOTO/

Objavio: -

Prema podacima Hidrometeorološko zavoda Federacije Bosne i Hercegovine, u narednih nekoliko dana možemo očekivati i prve snježne padavine, tako da je period pred nama idealan za provjeru pneumatika, akumulatora i tečnosti kako bi smo svoj automobil što bolje pripremili za zimski period.

Uz izgovor da snijega ove godine uopšte neće biti, ili da ako padne, da će se zadržati svega par dana, mnogi od nas će izbjeći pripremu automobila za predstojeći zimski period, koja znatno utiče na stanje automobila, ali i na sigurnost uopšte. Kako bi izbjegli veće kvarove ili pak, udes kojim bi ugrozili ne samo svoj, već i živote drugih učesnika u saobraćaju, dovoljno je otići u jedan od ovlaštenih servisa za vaše vozilo, koji ovih dana nude pregled automobila za simboličnu jednu marku.

„Kod nas je trenutno zimska akcija, pregled za 1 KM što se tiče samog pregleda vozila. Što se tiče ostalih tekućina, to se kreće u rasponu od dvije do tri marke, pa na više, ovisno koliko kome šta treba. Generalno ti prosjeci zamjene, recimo guma sa zimskim pregledom i ostalo u prosjeku između 30 do 50 maraka može se završit,“ kazao je Asmir Delić, servisni savjetnik „Grand Auto“ Tuzla.

Pored obavezne zamjene pneumatika i sipanja antifriza za naše četvorotočkaše najteža su jutra, kada su temperature znatno niže, a oni nepripremljeni vozači toga postanu svjesni, tek kada zakasne na posao zbog nemogućnosti da pokrenu svoj automobil.

„Treća stavka koju trebamo kontrolisat su grijači i svjećice. Grijači kod dizel motora, svjećice kod benzinskih motora, da li su potrošeni, da li imaju grešku, da li će auto uopšte upaliti. Također, treba provjeriti i akumulator i punjenje akumulatora iz razologa što nam idu niske temperature, a svako auto troši više energije za zagrijavanje same smjese da bi se moglo upalit auto,“ pojasnio je Delić.

Stoga ne oklevajte, jer po zaista pristupačnim cijenama možete provjeriti šta sve nedostaje vašem četvorotočkaškom ljubimcu kako bi ste ga što bolje pripremili za predstojeće zimske uslove na putu. Priliku ćemo iskoristiti i da vas podsjetimo da je od 15. novembra do 15. aprila naredne godine zakonski obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove. Za neposjedovanje zimske opreme predviđene su i novčane kazne od 40 KM za vozača, 500 KM za preduzeća ili drugo pravno lice, te 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prijevoza.