26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Priredbom u Osnovnoj školi “Centar” u Tuzli ozvaničen početak drugog polugodišta

Školsko zvono u svim osnovnim i srednjim školama na području TK označilo je početak drugog polugodišta 2021/22 školske godine.  Drugo polugodište počelo je klasičnim načinom izvođenja nastave, ali sa otvorenom mogućnošću prelaska na online model izvođenja nastave ukoliko dođe do pogoršanja higijensko epidemiološke situacije.

Škole na području našeg kantona već skoro tri godine uspješno kombinuju oba načina izvođenja nastave, a i početak drugog polugodišta spremno dočekuje i Osnovna škola „Centar“ u Tuzli koja je u povodu toga organizovala i prigodnu priredbu u izvedbi učenika.

„Mi organizujemo  nastavu tako da jedno odjeljenje zauzima jedan razred gdje tako naši ulaze direktno u učionice i zbjegavaju svaki kontaknt sa iučenici ma. Kao što se vidjeli mi djeci mjerimo temperaturu, komuniciramo sa roditeljima dobijamo informaciju od roditelja i  svakog četvrtka šaljem podatke o našim učenicima i zaposlenicima o tome da li su pozitivni ili negativni na COVID 19 u toku sedmice“ rekao je Samir Suljanović, direktor Osnovne škole „Centar“ Tuzla.

Mogućnost prelaska na online model nastave  donosit će se u saradnji sa Higijensko epidemiološkom službom, Pedagoškim zavodom, i menadžmentom škola.

„Mi smo na početku školske godine ali i na početku drugog polugodišta odlučili da ne donosimo generalne zaključke za sve škole na području  TK, nego da zaključci budu doneseni parcijalno za svaku školu. Moramo pratiti epidemiološku situaciju u svakoj školi pojedinačno te na osnovu sugestije nastavničkog vijeća, menadžmenta škole i lokalnog HES-a donesemo alternativu da li eventualno preći na online model nastave u pojedinačnoj školi“ rekao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

Prema informacijama kojima Pedagoški zavod TK raspolaže trenutno nema podataka o broju zaraženih učenika i nastavnog osoblja budući da su svi učenici bili na školskom raspustu, a informacije broju zaraženih bit će poznate naredne sedmice . Međutim, sve škole su spremne i za drugi scenarij ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

„Želim da naglasim da su sve škole već ranije zakupili domenu i da je sve je spremno ukoliko bude potrebno za prelazak na online model nastave“ dodao je Baraković.

Prema riječima resornog ministarstva škole na području TK su mjesta na kojima se higijensko epidemiološke mjere poštuju, te naglašava kako će se se menadžmenti škola potruditi da održe povoljnu situaciju u školama kako bi učenici kraj drugog polugodišta dočekali u klupama, ali i organizovali vannastavne aktivnosti kao što su takmičenja, priprema i realizacija male i velike mature.

 

Vezane vijesti

TUZLA