Privatni mediji u doba pandemije: Na raspolaganje smo stavili sve svoje resurse, očekujemo pomoć države!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U doba pandemije korona virusa, baš kao i u drugim kriznim situacijama RTV Slon stavila se na raspolaganje javnom sektoru. Tako se u našem programu besplatno emituje oglašavanje svih edukativnih formi Zavoda za javno zdravstvo TK. Odazvali smo se i na poziv Ministarstva obrazovanja TK i snimali časove predmetne nastave za potrebe online nastave. Naše reporterske ekipe dvnevno prate izvještaje Kriznog štaba ministarstva zdravstva, te iz minute u minutu izvještavamo o trenutnoj higijensko – epidemiološkoj situaciji, mjerama i preporukama. Trudimo se da našim gledateljima omogućimo i odvijanje vjerskog života uz prenos hudbe sa džume i svetih misa iz Franjevačkog samostana u Tuzli. Pa ipak, opstanak RTV Slon ali i svih drugih privatnih elektronskih stanica neizvjestan je. Vliki broj oglašivačkih kampanja je ugašen jer oglašivači u ovom momentu nemaju interes da nastave sa propagandom svojih proizvoda i usluga. Reuf Herić predsjednik Upravnog odbora Udruženja privatnih elektronskih medija u BiH kaže da se posljedice ogledaju u dvije stvari.

„Prva je da prihodi koje ste mogli očekivati u budućnosti biće značajno smanjeni ili skroz ugašeni. I druga stvar prihodi koji su već realizovani, ali nisu naplaćeni neće se moći vjerovatno naplatiti u neko naredno vrijeme. To sve dovodi privatne medije u situaciju da nemaju novca za izmirivanje osnovnih troškova i rashoda poput bruto plata, el. energije, goriva, komunalija itd.“, izjavio je Reuf Herić predsjednik Upravnog odbora Udruženja privatnih elektronskih medija u BiH.

S ovim problemom suočiće se svi privatni mediji u našoj zemlji što znači da je pod prijetnjom otkaza oko 3000 medijskih uposlenika. Osim togha, privatne televizije i radio stanice u BiH su u daleko težem i nepovoljnijem položaju nego prvatni elektronski mediji u zemljama okruženja ili Evropi. Tržište medija u našoj zemlji puno je skromnije, pa privatni mediji nemaju akumulirana sredstva koja je moguće iskoristiti u doba prirodne nesreće, te je veliki broj njih prinuđen na otpuštanje radnika ili smanjivanje plaća.

„ U susjednim državama su odvojili posebna sredstva za medije, jer gdje god dođete i vi, radite intervju, svako od sagovornika govori hvala medijima. Mediji su se pokazali u ovi situacijama i rade riskantan i društveno koristan posao“, kazao je Elvir Švrakić, predsjednik Asocijacije elektronskih medija u BiH.  

Zbog toga su Asocijacija privatnih elektornskim medija i Asocijacija elektronskim medija uputile zvanični dopis sa mjeram pomoći privatnim medijima Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH i Vladi RS –a, kao i Regulatornoj agenciji za komunikacije. Kako tvrde očekuju pozitivan odgovor, jer osim što korektno izvještavaju, mediji rade i na sprječavanj i demantovanju dezinformacija kojima se stvara panika, a ona nam je ovom trenutcima najmanje potrebna. Radimo sa najodgovornijim dijelovima ove države u borbi protiv pandemije i relano bi bilo očekivati da država sa kapacitetima koje ima pomogne privatnim medijima u opstanku i daljem radu, poruka je Asocijacije privatnih elektoronskih medija.