20 C
Tuzla
04.07.2022.

Privredna komora FBiH – Riješiti problema nedostatka obrazaca EUR 1

Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH) traži od Uprave za indirektno oporezivanje BiH da hitno riješi problem nedostatka obrazaca EUR 1 koji su neophodni za izvoz proizvoda bh. kompanija.

– Veliki broj izvozno orijentisanih kompanija se obratio Privrednoj komori FBiH za zahtjevom da se reaguje kako ne bi došlo do obustave izvoza i potpunog kolapsa bh privrede. Poznato je da su bh. kompanije izvozno orijentirane, te ukoliko se hitno ne izvrši nabavka obrazaca, doći će do ugrožavanja ugovorenih rokova isporuke, plaćanja penala i drugih posljedičnih problema, što će dovesti do velikih toškova i gubitka poslova – ističu iz PKFBiH.

Privredna komora Federacije BiH je u stalnim nastojanjima da privrednim društvima omogući poslovanje u što povoljnijem poslovnom okruženju.

– Naše je opredjeljenje podržati domaću proizvodnju, boriti se za veću zastupljenost proizvoda domaće proizvodnje, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu, što u konačnici za rezultat ima veću zaposlenost i ekonomski prosperitet BiH. Stoga je apsolutno neprihvatljivo da se i pored svih drugih problema sa kojima se susreću bh kompanije, suoče s propustom kao što je nedostatak obrazaca EUR 1 – istakli su iz PKFBiH.

 

POSLJEDNJE DODANO