Privremeno finansiranje: Status quo postaje političko pravilo!?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ulaskom u novu godinu počinje primjena jednoglasne odluke Skupštine TK o privremenom finansiranju. Tako će Tuzlanski kanton do kraja marta biti privremeno finansiran – odnosno bit će omogućeno finansiranje plata zaposlenicima u državnim tijelima kao i ostalim budžetskim korisnicima. No, ovakav koncept ima i niz mana.

”Sad ono što je mana ovakvog finansiranja jeste što ne možemo imati dodatne planove, privremeno finansiranje ne može finansirati dodatne programe, ne mogu se finansirati aktivnosti, dodatna zapošljavanja – što znači da se faktički samo zadržava status quo,” rekao je prof. dr. Kadrija Hodžić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli. Bilo kako bilo – privremeno finansiranje je usvojeno u vrijednosti od oko 75 miliona KM. Novac za civilne invalidnine, za kategorije socijalne zaštite, kao i novac za srednje škole, fakultete, boračke organizacije neće biti upitan, smatra politički analitičar Vehid Šehić.

Novca ima dovoljno

”To će biti sve uredu. Novaca dosta ima od indirektnih poreza. Vlada može kreditno da se zadužuje da ispunjava obaveze prema budžetskim korisnicima, međutim ova Vlada ima dovoljno sredstava.” – smatra Vehid Šehić, politički analitičar. Ipak su Šehić, ali i ekonomski analitičar Izudin Kešetović saglasni da se privremeno finansiranje donosi samo u kriznim situacijama te da to nije praksa razvijenih zemalja i odgovornih politika. ”Ono što nije praksa i što se može predvidjeti samo u iznimnim situacijama – ovdje privremeno finansiranje postaje praksa. Mi sa tom praksom moramo prestati!” – poručio je dr.sci. Izudin Kešetović, ekonomski analitičar.

Reforme ili…

S druge strane, razvijene zemlje dugoročno planiraju i objedinjuju strateško i budžetsko planiranje. A rezultati su vidljivi: dok takve zemlje bilježe veliki ekonomski rast, naše se vlasti zadovoljavaju sa rastom bruto društvenog proizvoda od 3% koje je očito smatra Kešetović  – nedovoljno!

”Nećemo moći očekivati veće stope rasta koje bi nama omogućile da BiH razriješi osnovne ekonomska i socijalna politička pitanja,” rekao je Kešetović te zaključio: ”Politički subjekti ne bi trebali prije svega ovladati budžetom nego da budžetska sredstva, koje obezbjeđuju građani putem poreza stave u funkciju građana, a ne u funkciju određenih političkih stranaka i interesnih skupina i njihovih interesa.”

No, da li će doći do radikalnog ekonomskog zaokreta još uvijek se ne može predvidjeti, zaključuje Kešetović. Kada je u pitanju Tuzlanski kanton skupštinska većina odnosno BH blok najavljuje drugačiju politiku i odstupanje od postojećeg obrasca. Ukoliko bude tako očekuju nas velike reforme, ili pak kao i poslije svakih izbora…tek neispunjena obećanja.