Priznanja i nagrade – Najboljim studentima po 1.300 KM

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović uručila je na prigodnoj svečanosti u Mostaru, najboljim studentima u Federaciji Bosne i Hercegovine zaslužena priznanja i jednokratne novčane nagrade za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2018./2019. godini.

Nagrađena su 74 studenta, koje su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH, Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću, te Univerzitet ”Džemal Bijedić” u Mostaru i Sveučilište u Mostaru.

Federalna ministrica čestitala je nagrađenim studentima i zahvalila svim javnim visokoškolskim ustanovama na saradnji i partnerstvu.

”Novac uložen u nekvalitetno obrazovanje je loša investicija, a dobra je ulaganje u poboljšanje kvalitete obrazovanja. Ovo ministarstvo je odlučno da dobro investira, i to u izgradnju kvalitetnog obrazovanja. To nije samo opredjeljenje, već naša obaveza i odgovornost prema svim našim mladim. Dodatni motiv ste upravo vi, koji se ističete svojim radom i ostvarenim uspjesima”, poručila je ministrica Dilberović, sa željom da im ove nagrade budu motivacija za nastavak školovanja, ali i za ostanak u Bosni i Hercegovini

Istaknula je i ulogu i odgovornost društvene zajednice da osigura uslove koji će omogućiti studentima da, prema sopstvenim mogućnostima, usvajaju nova znanja i pripremaju se za odgovorne zadatke.

”Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ima koordinirajuću i savjetodavnu ulogu u ovim oblastima. Međutim, sa sigurnošću tvrdim da je ovo ministarstvo u reformskim procesima i nadogradnji obrazovno-naučnog prostora nezamjenjivo”, dodala je Dilberović, posebno istaknuvši jednogodišnja grant sredstva za rad svih javnih univerziteta u FBiH, programe podrške mobilnosti nastavnika i studenata, te studentskim udruženjima i projektima, podrške za studente invalide i studente Rome, sufinansiranje studentskog smještaja i, uopće, studentskog standarda i niz drugih programa i aktivnosti.

Jednokratnu finansijsku podršku za nagrađene studente, u iznosu od po 1.300 KM, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke iz Budžeta Federacije BiH za 2019. godinu, saopćeno je iz ovog ministarstva.