Problemi u ponašanju kod djece najveći izazovi modernog roditeljstva!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Da je odgoj djece danas izazovniji, nego prije slaže se i Alma Tihić, psihoterapeutkinja iz Tuzle. Kako ona kaže, to ne bi trebalo da nas čudi, jer su današnje generacije djece mnogo više izložene negativnim stimulansima i uticajima okoline, nego ranije.  Djeca su danas izložena raznim informacijama putem interneta, društvenih mreža, jednostavno izvori informacija su mnogo širi.

Kada roditelji danas dovedu dijete kod psihoterapeuta, najčešće se kod djeteta detektuje poremećaj u ponašanju ili se uočava disfuncionalan odnos sa samim roditeljima ili okolinom. Djeca su postala agresivna, nezadovoljna, izbjegavaju svoje svakodnevne aktivnosti, te je roditeljima sve teže uspostaviti dobar odnos ili bilo kakav odnos s tim djetetom i na koncu suočiti se s njim. Roditelji tada imaju pritisak da bi trebali natjerat dijete da normalno funkcioniše, a nisu to u mogućnosti.

Ono što je dobro, jeste da je danas također i više vrata na koja roditelji mogu pokucati za pomoć, nego ranije. „Ono što bi roditelji, koji imaju nekih problema u odnosu sa svojim djetetom trebali uraditi, jeste potražiti stručnu pomoć u vrtiću ili školi, zavisno gdje dijete ide. Stručnim osobama iznijeti problem, te ukoliko dijete i nakon rada sa psihologom ili pedagogom vrtića/škole, ne promijeni svoje ponašanje, onda otići korak dalje i potražiti pomoć dječijeg psihologa ili psihoterapeuta“, istakla je Tihić tokom gostovanja u programu Slon radija.

Najčešći oblici promjena kod djeteta zbog kojih roditelji i traže stručnu pomoć su kao što smo već istakli problemi u ponašanju, ishrani, te iskazivanje agresivnosti u školi i u okolini u kojoj dijete boravi.