Produžen Javni poziv po Programu poticanja zapošljavanja u TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Prvi Javni poziv po Programu poticanja zapošljavanja, Kantonalna služba za zapošljavanje objavila je krajem oktobra prošle godine. Za sufinansiranje zapošljavanja 41 osobe i stručnog osposobljavanja šest osoba sa evidencije nezaposlenih, koje ne pripadaju boračkoj populaciji, planirano je više od 252 hiljade KM.

”Do sada je utrošeno 61.850 KM, zaposleno je 10 osoba kod devet poslodavaca i jedna osoba je primljena na stručno osposobljavanje kod jednog poslodavaca” – kazala je Amela Makul, stručna saradnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

Najviše prijavljenih na prvom Javnom pozivu je iz Tuzle, Gračanice, Doboj Istoka i Čelića. Obzirom da na prvom Javnom pozivu nije bilo dovoljno prijavljenih, Služba je krajem decembra objavila produženi Javni poziv, koji će trajati do 25. januara. U Programu mogu učestvovati poslodavci koji nemaju dugovanja prema Poreznoj upravi i koji nisu zapošljavali osobe po drugim programima zapošljavanja u prethodne dvije godine, ako se radi o sufinansiranju zapošljavanja, odnosno godinu dana ako se radi o sufinansiranju stručnog osposobljavanja.

”Mjere prema ovom Programu sufinansiranja jesu zapošljavanje mladih do 30 godina, zapošljavanje romske populacije, zapošljavanje članova iz porodica gdje nijedan član nije zaposlen, osoba koje izlaze iz sistema javne skrbi i stručno osposobljavanje za osobe koje nemaju radnog iskustva u struci, bez obzira na dob i završenu spremu, a koje nisu iz boračke populacije” – naglasila je Makul.

Programom je predviđeno da poslodavci zadrže zaposlene osobe 12 mjeseci. Prijavne obrasce i potrebnu dokumentaciju, zainteresovani mogu pronaći na web stranici Službe za zapošljavanje TK.

”Aplicirati mogu, svoju dokumentaciju poslati putem pošte na adresu Službe ili donijeti dokumentaicju u najbliži općinski biro za zapošljavanje” – istakla je Makul.

Ukoliko sredstva ne budu utrošena ni prilikom produženog Javnog poziva do 25. januara, iz Službe za zapošljavanje TK navode da bi trebao uslijediti naredni Javni poziv. Cilj je da se utroše predviđena sredstva i zaposli planirani broj osoba.