Produžen rok za prijave na Javni poziv za dodjelu subvencija

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zbog velikih gužvi, ali i na inicijativu Porezne uprave Tuzlanskog kantona, do 20. juna produžen je rok za prijavu na Javni poziv za dodjelu sredstava od tzv. korona zakona TK.

Cilj je da privrednici na vrijeme prikupe potrebnu dokumentaciju, a do  sada se na Javni poziv prijavilo oko 1.000 aplikanata.

U Vladi TK tvrde da će se ovim zakonom direktno pomoći privredi i radnicima. Korist od kantonalnog ‘korona’ zakona će imati oko 8.000 radnika.

Njime je omogućena subvencija za isplatu plaće u iznosu od 406 KM za sve one koji nisu bili u mogućnosti obavljati svoje poslove u proteklom periodu.

Formirane su i četiri radne grupe kako bi se ubrzao rad.

– Naša procjena je da bi do kraja juna privrednici mogli imati sredstva na svojim računima – kazao je ministar privrede TK Asmir Hasić.

Dodao je da su za to angažirana i druga ministarstva za pomoć jer, „korona zakon se tiče sviju nas a ne samo Ministarstva privrede TK“.

Finansijski kapacitet kantonalnog Korona zakona je 15 miliona KM, a Hasić je rekao da su za uplatu sredstava namijenjenih za nadoknadu minimalne plate već obradili prijave za dva mjeseca, te preostaje još jedan mjesec.

Kantonalnim Korona zakonom pomoći će se malim i srednjim preduzećima koji su od početka aprila i u maju imali više od 20 posto manje prihode u poslovanju.

I na Federalnom i kantonalnom nivou usvojeni su tzv.korona zakoni koji predstavljaju paket pomoći privrednom sektoru, koji su pretrpili štete u poslovanju. Cilj je ublažavanje ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, piše Fena.