22 C
Tuzla
12.08.2022.

Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla u proteklih mjesec dana imala 50 intervencija

U proteklih nekoliko dana područje Bosne i Hercegovine bilo je zahvaćeno požarima na nekoliko lokacija, za čije gašenje se tražila pomoć i sa viših nivoa vlasti, Oružanih snaga, te hrvatskih kanadera. Početkom ove sedmice pripadnici profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla također su imali pune ruke posla, zbog požara u naselju Čajići – Mjesna zajednica Par selo, kojeg su zbog nepristupačnosti terena gasili do ranih jutarnjih sati.

Radi se o jednom lokalitetu koji je nepristupačan i nije bilo mogućnosti doći vatrogasnim vozilo, pa smo bili prinuđeni da na razne načine dovozimo opremu do samog mjesta požara. Nakon tri dana požar je saniran, i moram reći da nije gorio intenzitetom već se pojavljivao svaki drugi dan na različitoj lokaciji, što je dovelo do toga da posumnjamo da se radi o namjernom paljevini”, rekao je Jasmin Habul, zamjenik starješine Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Kako navode iz profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, najveći uzročnik požara zapravo je ljudski faktor, a pored toga veliki uticaj imaju i visoke temperature. Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona u protekla 24 sata na području našeg kantona zabilježeno je osam intervencija na gašenju požara, a od 20. juna pa do danas tuzlanska vatrogasna jedinica imala je 50 intervencija, od kojih su tri požara na stambenim objektima.

Pa visoke temperature pogoduju razvoju požara, ali u krajnjem ishodu čovjek je glavni uzrok, dakle ljudski nemar je inicijator. Svako gorenje nije požar, požar je ono što prouzrokuje materijalnu štetu i po samom obimu i karakteru zahvata veći prostor. Uglavnom je to nehat i nepažnja, samo jedan neugašen opušak cigarete može prouzorkovati veliki požar”, istakao je Habul.

Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla ažurno radi tokom cijele godine, ali vrijeme ranog proljeća i proljetnog čišćenja period je kada zbog nepažnje prilikom loženja vatre i paljenja otpada dolazi do najvećeg broja požara i intervencija. Kako navode, u proteklom periodu dolazilo je do više dojava o požarima u isto vrijeme na različitim lokacijama, stoga su tuzlanski vatrogasci bili prinuđeni gasiti požar prvenstveno na bližim lokacijama. Da uspijevaju odgovoriti svim izazovima sa kojima se susreću, potvrdio je zamjenik starješine Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, te je uputio apel građanima da budu oprezni, te da vode računa prilikom paljenja vatre.

Naše preporuke su uvijek iste, da li to bili topli ljetni dani ili rano proljeće. Boravak u prirodi ukoliko želimo roštiljati, da prilikom odlaska sa izletišta povedu računa da ognjišta budu u potpunosti zagašena, te da lože na mjestima gdje to zapravo i dozvoljeno”, kazao je Jasmin Habul, zamjenik starješine Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Trenutno Profesionalna vatrogasna jedinica ima 64 uposlenika koji su raspoređeni u četiri smjene, a na raspolaganju uvijek imaju tri ekipe koje mogu djelovati na području Tuzle. U narednom periodu doći će i do opremanja ove jedinice novim uniformama, a riječ je o intervencijskim odijelima koja će biti otporna na vatru.

POSLJEDNJE DODANO