Profitiraju dok BiH i Srbija gube: Povećali izvoz na Kosovo za 41 posto

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nakon što je Priština uvela takse za proizvode iz Srbije i BiH, makedonski izvoz na Kosovo povećan je za 41 posto.
Mišljenja privrednika u Skoplju su podijeljena, jer neki smatraju da je ova korist kratkoročna, dok drugi smatraju da ova prilika treba da se iskoristi kako bi se plasirali kvalitetni proizvodi koji će biti aktuelni na kosovskom tržištu i nakon povlačenja prištinskih taksi, piše makedonski list Večer.

List za objašnjenje “trgovinskog rata između Kosova i Srbije” koristi poslovicu “Dok se dvoje svađaju treći koristi”.

Statistički podaci pokazuju da je makedonski izvoz na Kosovu povećan za 41 odsto u decembru prošle godine. Podaci Carinske uprave pokazuju da je ukupna vrijednost makedonskog izvoza na Kosovu iznosila 1,1 milijardu makedonskih denara, odnosno preko 18 miliona eura, a u istom mjesecu 2017. godine iznosila je 802 miliona denara, odnosno 13 miliona eura.

Ipak, dio makedonskih privrednika ukazuje da korištenje takve prilike od Makedonije može biti pogrešno protumačeno od Srbije, tako da ona “u budućnosti ograniči ili zabrani izvoz nekih makedonskih proizvoda”, navodi Večer.

“Osvajaju” tržište

Makedonska poslovna zajednica smatra da su kosovske mjere zabrinjavajuće sa stanovišta da se narušava opredjeljenje za kreiranje zajedničkog tržišta zemalja na Zapadnom Balkanu.

“Narušeni su principi na kojima počiva Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), čija primjena je jedan od osnovnih uslova za ubrzan ulaz zemalja regiona na jedinstveno tržište Evropske unije”, ističe se u makedonskom listu.

Kako se navodi u zaključku, osvajanje tržišta za izvoz u regionu ne treba da bude putem carinskih barijera, već uspostavljanjem i poštovanjem liberalnih tržišnih odnosa privređivanja, ne samo između zemalja u užem okruženju već i s drugim državama, bez blokade i neekonomskih mjera, omogučavajući slobodan protok ideja, kapitala i znanja.

Izvor: (RTV Slon/Biznis Info)