Program reformi dostavljen u Brisel

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

BiH je samo sat vremena nakon potvrđivanja novog saziva Vijećaa ministara BiH u Predstavničkom domu PS BiH zvanično dostavila Program reformi u sjedište NATO u Briselu, saznaju “Nezavisne”.

Kako je potvrđeno “Nezavisnim”, Misija BiH u NATO danas u 16 sati zvanično je dostavila Program reformi u sjedište Sjevernoatlantske alijanse u Briselu.

Podsjećamo, ranije je dogovoreno da Program reformi bude dostavljen tokom sutrašnjeg dana, odnosno dan nakon imenovanja Vijeća ministara,  to je ipak učinjeno danas.

Narodna skupština Republike Srpske danas poslijepodne će razmatrati Program reformi i to na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović usvojili su krajem prošlog mjeseca Program reformi. Na istoj sjednici Zoran Tegeltija iz SNSD-a imenovan je za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, čime je otkočen proces imenovanja novog saziva Vijeća ministara. Sve do prije nekoliko dana sadržaj Programa reformi bio je poznat uskom krugu ljudi.

Od usvajanja dokumenta opozicija u Srpskoj je tvrdila da je zapravo riječ o Godišnjem nacionalnom programu (ANP), što je više puta demantovano iz vladajuće koalicije uz tvrdnje da ovaj dokument ne prejudicira članstvo BiH u NATO.