Program “Škole za 21. vijek” započeo implementaciju u Tuzlanskom kantonu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Početak programa “Škole za 21. vijek” danas je zvanično obilježen u Tuzlanskom kantonu.

U sklopu saradnje Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i British Council ureda u Bosni i Hercegovini program će obuhvatit 85 osnovnih škola u tom kantonu.

Program “Škole za 21. vijek”, koji je osmislio i provodi British Council, a finansira britanska Vlada, pruža priliku da više od milion učenika na zapadnom Balkanu razvije ključne vještine i vještine kodiranja.

Tokom tri godine, program će obuhvatiti više od 4.000 škola u regionu, od čega 565 u Bosni i Hercegovini, kojima će osigurati alate, opremu i druge resurse da bi unaprijedili obrazovne prakse u učionicama.

Važan dio programa su obuke za direktore i nastavnike osnovnih škola iz oblasti ključnih vještina i kodiranja, koje pružaju uvid u metode i vještine relevantne za rad sa učenicima osnovnih škola u doba digitalne transformacije.

Tokom obuka u Tuzlanskom kantonu 85 direktora osnovnih škola i 414 nastavnika će imati priliku da se upozna sa konceptom novih vještina u nastavnoj praksi uz praktičnu primjenu kodiranja, koristeći se micro:bit uređajima – džepnim računarima.

Školama u TK-u će biti dodijeljeno 1.880 ovih uređaja koje učenici mogu da koriste za kodiranje i rješavanje svakodnevnih problema u okviru različitih nastavnih predmeta, najavljeno je iz British Council ureda u BiH.