Projekat Asocijacije srednjoškolaca: 75 učenika danas zamijenilo školske klupe radnim mjestima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Mladi u Bosni i Hercegovini rijetko dobijaju priliku da pokažu svoje sposobnosti. No, 75 srednjoškolaca iz Tuzlanskog kantona danas je imalo priliku pokazati svoje vještine, upoznati se sa poslovima koje bi, po završetku škole, mogli obavljati. Ovu priliku dobili su u okviru projekta koji provodi Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

”Radit će srednjoškolci normalno osam sati, naravno ta satnica varira, dok te pare koji oni zarade idu u fond Socijalnog dana i iz toga fonda finansiramo odnosno dajemo srednjoškolcima da prave projekte i realizuju svoje ideje,” rekao je Arman Ćulah, koordinator.

Ovaj projekat realizuje se u okviru Socijalnog dana gdje svi uče i imaju benefite od ovakvog vida saradnje. S jedne strane srednjoškolci imaju priliku osjetiti klimu radnog mjesta i uvidjeti kako je provesti osam sati radeći ono za šta se u konačnici i obrazuju, dok s druge strane kompanije i organizacije imaju uvid u način razmišljanja onih koji će za par godina biti na tržištu rada.

”Znate… što se tiče naših projekata treba jako puno vremena ovo je jedan od naših najbitnijih projekata za koji nam je trebalo četiri mjeseca da pripremimo. Svaki sastanak smo posvetili baš ovome” kazao je Sara Nukić, koordinatorica.

Svoja vrata srednjoškolcima danas je otvorila i Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra.

”Imamo upis studenata do 31. oktobra za vanredne studente i za četvrtu godinu studija. Uzeli smo učešće u ovom projektu jer smo društveno odgovorna organizacija i želimo podržati mlade. Tu su dvije srednjoškolke koje danas imaju priliku da ono što teoretski uče u Srednjoj ekonomskoj školi da primjene u praksi na našoj visokoškolskoj ustanovi” rekla je Azra Serjanić, pomoćnica direktora za nastavu na FINra-i.

Ovakav vid saradnje Asocijacija srednjoškolaca u BiH sa organizacijama i kompanijama ima već tri godine, dok je prošle godine radilo 1564 učenika koji su stekli praktično iskustvo u više od 400 preduzeća. Ovaj put svoju priliku je dobila i Amra Hasanbašić na Finri.

”Učenica sam trećeg razreda finansijsko računovodstvenog smjera u Ekonomskoj školi. Ovdje sam prilikom volontiranja stekla nove praktične vještine,” kaže Amra. 

No, učenici nisu sebični. Naime, novac koji oni zarade bit će sačuvan u fond kojim će se finansirati projekti osmišljeni od kreativnih mladih ljudi.

”Mi smo prošle godine i prošle tri godine realizovali događaj Olimpijada srednjoškolaca. To je projekat gdje učenici imaju pristup sportskim aktivnostima i puno su zabavniji imaju različita natjecanja, košarka, fudbal itd. Ove godine planiramo veći projekat – naprimjer, projekat vezan za globalno zagrijavanje kojim bi mi mogli uraditi nešto povodom toga” – objašnjava Sara Nukić.

Vrijedni srednjoškolci su tako danas pokazali da su veliki potencijal koji zaslužuje svoju šansu i priliku jer njihov polet, entuzijazam i iskrenost, kažu naši sagovornici, nema granica!