Projekat podrške studentima “Baci kocku”

Projekat podrške studentima “Baci kocku”

Objavio: -

Obzirom da je tuzlanski Univerzitet jedan od većih Univerziteta u BiH, sve više studenata iz drugih gradova se odluči studirati upravo ovdje. Upravo iz tog razloga neformalna grupa mladih pokrenula je projekat podrške studentima koji se nađu u kriznim situacijama. Projekat „Baci kocku“ finansirala je Međunarodna organizacija za migracije, a u sklopu projekta adaptiran je prostor za održavanje sastanaka studenata kojima je podrška u situacijama krize, potrebna.

Da Univerzitet u Tuzli ima velik broj studenata i jako kvalitetne studijske programe dokaz je velik broj studenata koji u jednoj od najbitnijih životnih odluka, biraju Tuzlu. Odlaskom od kuće i navikavajući se na život bez roditelja većina mladih ljudi pada u krizne situacije, gdje često nemaju nekoga bliskog da mu se obrate i traže pomoć. Upravo zbog toga studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta pokrenuli su univerzalan projekat podrške. Danijel Vasilj, lokalni koordinator (IOM) istakao je da „studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta primijetili  su da na UNTZ, koji je veći Univerzitet u BiH ne postoje sistemi podrške za studente u kriznim situacijama. Shodno tome mladi su osmislili i pripremili projekat koji cilja da pruži podršku takvim studentima koji iz raznoraznih mjesta iz BIH dođu u Tuzlu i imaju poteškoću da se prilagode ili su tokom studiranja odvojeni od svojih porodica nađu u nekoj kriznoj situaciju“.

Period studiranja je jedan od ubjedljivo najstresnijih perioda u životu svake osobe koja se odluči studirati. Veliki broj predavanja, ispita, novih profesora, novih kolega ali i novo okruženje ako dolazite iz drugog grada, dodatno uvećavaju stres, informacije su sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Amila Rekić, koordinator projekta „Baci kocku“ kazala je da „ će da pružaju podršku na način da će praviti sedmične sastanke, sa svim onima koji žele da dođu, pravit će i antistres radionice, bit će otvorena SOS linija, vjerovatno i neke FB stranice na koje će se studenti moći javiti. Također će pokušati da za takve studente nađu najbolje rješenje, te da ih upute na nekoga ko može riješiti njihov problem“.

Kancelarije za rješavanje studentskih problema namjenjena je  onima koji žele nešto promijeniti i koji imaju volju pomoći drugima. Aktivnosti studenata Edukacijsko-rehabilitacijsko fakulteta su jako pohvalni istakla je docentica na ovom fakultetu.

Dr.sc. Lejla Kuralić Ćišić, docent na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu kazala je da „najznačajnije što studenti treba da znaju jeste da  u okviru kancelarije koja je osposobljena  iz projekta koji je realiziran jeste da imaju SOS telefon na koji se studenti mogu javiti  u kriznim situacijama. Također imaju opremljen prostor sa svim potrebnim materijalima koji studentima kako sa našeg tako i sa ostalih fakulteta mogu da doprinesu u rješavanju svakodnevnih studentskih aktivnosti“. 

Prve edukacije u prostorijama namijenjenim za podršku studentima u kriznim situacijama, početi će sa radom u septembru, kada se cijela organizacija vrati na svoje pozicije i kada njihov SOS telefon bude u funkciji za sve one kojima je pomoć potrebna, poručeno je sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.