Projekcija filma ‘Gori vatra’ večeras u Kaleidoskop-u

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Udruženje ‘Mladi Tuzle’ u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle najavljuje projekciju filma ‘Gori vatra’ večeras u 19:30 u dvorani ‘Kaleidoskop’ u Tuzli.

‘Gori vatra’ je bosanskohercegovačka drama i komedija u režiji Pjera Žalice, a i kandidat za nagradu Oscara 2003. godine u kategoriji najboljeg stranog filma. Radnja filma je smještena u Tešanj, neposredno nakon rata; kada stiže vijest o posjeti Bill-a Clinton-a kao prilika dolaska boljih dana. Film se bavi nepromjenjivom problematikom bosanskohercegovačkog društva i regije, te tradicijom tragikomičnog optimizma kao načina suočavanja sa novonastalim situacijama.

Projekcija filma je dio projekta ‘TUZLASCOPE’ pokrenutog tokom 2018. godine u saradnji sa JU Kinotekom Bosne I Hercegovine u Sarajevu, a kojeg finansira Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku Centra za kulturu Tuzla. Plan projekta čine redovne projekcije filmova na 35mm filmskoj traci, snimanje kratkih filmova, realizacije filmskih radionica te izložbe filmskih plakata. Tvorac ideje ove vrste je dugogodišnji član Udruženja ‘Mladi Tuzle’ i Pozorišta mladih Tuzle Benjamin Bakija.