26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Projekcijom filma „Igra riječi i sjena“ posvećenog književniku Nedžadu Ibrišimoviću otvoren “Mjesec knjige”

Sinoć je u Biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla održana projekcija dokumentarnog filma “Igra riječi i sjena” posvećenog književniku Nedžadu Ibrišimoviću.

Projekciji filma prisustvovala je i gospođa Nihada Ibrišimović supruga ovog velikog književnika, a o književnom stvaralaštvu Nedžada Ibrišimovića govorila je prof.dr. Anisa Avdagić.

Goste je u ime direktorice Biblioteke pozdravila Amela Galešić koja je najavila predstojeći program obilježavanja “Mjeseca knjige” i zahvalila se gospođi Ibrišimović na dolasku.

– Naša Biblioteka već godinama tradicionalno obilježava Mjesec knjige. U okviru ovogodišnje manifestacije održat će se promocije knjiga “Arhitektura duše” autorice Aide Tule, promocija romana „Put znaš“ našeg zavičajnog književika Mehmeda Đedovića i promocija postuhmno objavljenje zbirke poezije „Ljudi beznađa“ novinara Nihada Nine Ćatića. Također u okviru Mjeseca knjige održat će se i stručno predavanje iz oblasti bibliotekarstva i primjenjene psihologije, te projekcije filmova i edukativne radionice iz različih oblasti .

Film Igra riječi i sjena” nastao je u režiji Himze Mihaljevića a prema scenariju Aleme Kazazić.

Produkciju filma potpisuje Udruženje “Baština” i Federalna televizija kao koproducent. O Nedžadu u filmu govore akademik Abdulah Sidran, prof. dr. Edin Pobrić, prof. dr. Sead Šemsović, književnik Damir Ovčina, te sinovi Zlatan i Oro Ibrišimović.

 

Nedžad Ibrišimović rođen je 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu. Osnovnu školu završio je u Žepču. Srednju umjetničku školu, odsjek Vajarstvo, završio je 1961.godine u Sarajevu.

U Sarajevu je 1977. godine i diplomirao na Filozofskom fakultetu, odsjek Filozofija.

Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine od 1964. godine i Udruženja likovnih umjetnika od 1982. godine.

Bio je predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine od 1993. do 2001. godine, a od 1955. do 1998. godine , glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost “Život”.

Autor je više knjiga, pripovijesti, drama i romana. Roman “Ugursuz” nagrađen je  šestoaprilskom nagradom Sarajeva 1969.godine, “Karabeg” nagrađen nagradom izdavačkog preduzeća Svjetlost 1971.godine, “Braća i veziri” – nagrađen nagradom IP Veselin Masleša. “Knjiga Adema Kahrimana”,nagrađena je Nagradom društva pisaca za 1992. godinu,a “Woland u Sarajevu” drama – Nagrada za najbolji dramski tekst na Festivalu domaće drame u Zenici 2003. godine. Roman Vječnik dobitnik je nagrada: Bošnjačke zajednice kulture Preporod 2005 .godine, Izdavača Bosne i Hercegovine 2005. godine i nagrada Hasan Kaimija 2005. godine.

Književnik Nedžad Ibrišimović preminuo je u Sarajevu 15.septembra 2011. godine u 71. godini života.

 

Vezane vijesti

TUZLA