1 C
Tuzla
06.12.2022.

Projekt jačanja uloge mladih u njihovim općinama, cilj zaustavljanje odlaska iz BiH

U projektu “Jačanje uloge mladih lidera u lokalnim zajednicama formiranjem mreže mladih novinara/istraživača”, u Sarajevu je danas održana edukacija o osnovnim postulatima istraživačkog novinarstva za 30 mladih ljudi iz više bosanskohercegovačkih gradova i općina.

Cilj je pokretanje internet portala na kojem će mladi isticati stanje i probleme u njihovim sredinama u želji da ublažavanjem uzroka, doprinesu zaustavljanju odlaska njihovih vršnjaka iz Bosne i Hercegovine, rečeno je za Agenciju Fena iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Iz te asocijacije već od 2013. godine prate pojavu kolokvijalno nazvanu ‘odliv mozgova’ te su odlučili da formiranjem svojevrsne mreže mladih novinara istraživača, predstavnici mlade populacije učine nešto na promjeni stanja u vlastitim lokalnim zajednicama.

U tom cilju, implementaciju navedenog projekta je Unija za održivi povratak i integracije u BiH započela u prvim danima septembra.

Projekt finansira Kandski fond za lokalne inicijative, a provodi se u deset bosanskohercegovačkih općina ili gradova: Sanskom Mostu, Odžaku, Lukavcu, Maglaju, Čapljini, Zvorniku, Bratuncu, Doboju, Prijedoru i Prnjavoru.

– Projektom se želimo fokusirati na mlade koji su ranjiva kategorija i ne pruža im se mogućnost da javno artikulišu svoje probleme. Mediji za javno informisanje nemaju prostora za kvalitetno i kontinuirano ‘pokrivanje’ ovih pitanja. U odabranim općinama, kombinacijom novih komunikacionih sistema i tradicionalnih medija, želimo da stvorimo platformu za rješavanje problema ‘višak-manjak struke’, rješavanje problema prvog zaposlenja mladih osoba, izvještavanje o potrebama mladih na terenu te zagovaranje ove teme kako bi vlade kreirale modele i mehanizme za uspostavljanje prihvatljivijeg okruženja za mlade i probleme sa kojima se susreću – ističu iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH povodom navedenog projekta.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO